PreporučenoTech

Huawei ‘na koljenima’: nismo očekivali tako snažnu i sveprisutnu odlučnost SAD-a da nas slomi

Generalni direktor i utemeljitelj Huaweija kaže da je učinak američkih sankcija na njegovu kompaniju ozbiljniji od očekivanog i upozorava da će prihodi ove i iduće godine pasti na oko 100 milijardi dolara.

Huawei nije očekivao “tako snažnu i sveprisutnu odlučnost SAD-a da slomi” kompaniju, rekao je Ren Zhengfei u ponedjeljak u šenženskom sjedištu kompanije.

Bloomberg je u nedjelju javio da se kompanija priprema za pad prodaje pametnih telefona na međunarodnom tržištu od 40 do 60 posto.

“Mi nismo očekivali da će nas oni napasti na toliko aspekata. Mi ne možemo nabaviti dijelove, ne možemo sudjelovati u brojnim međunarodnim organizacijama, ne možemo blisko surađivati ​​s mnogim sveučilištima, ne možemo koristiti ništa s američkim komponentama i ne možemo čak uspostaviti vezu s mrežama koje koriste takve komponente,” rekao je Ren i dodao da Huawei neće smanjiti investicije u istraživanja i razvoj ili posegnuti za masovnim otpuštanjima iako sankcije narušavaju dugoročnu profitabilnost kompanije za koju očekuje da će se oporaviti u 2021. godini.

>>>Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G

SAD je krajem svibnja Huawei stavio na “crnu listu” kompanija kojima je zabranjeno poslovanje s američkim tvrtkama, drugim multinacionalnim kompanijama i proizvođačima. Potez je obrazložen nacionalnom sigurnošću, odnosno tvrdnjom da kineska tehnologija omogućuje nadzor komunikacija, podsjeća Reuters.

Zabrana je učinkovito odsjekla Huawei od softverskog eko-sustava Googlea, Applea, Facebooka…, kao i sustava dobavljača za visokotehnološke čipove.

>>>Kako o kako američka zabrana utječe na mene i moj Huawei?

Ne navodeći točno vremensko razdoblje, Ren je u ponedjeljak rekao da su međunarodne isporuke Huaweija pale za 40%. Bloomberg je u nedjelju javio da se kompanija priprema za pad prodaje pametnih telefona na međunarodnom tržištu od 40 do 60 posto.

Huawei je prije samo nekoliko mjeseci najavljivao snažan ovogodišnji rast prihoda do razine od 125 milijardi dolara nakon 104.16 milijardi ostvarenih prošle godine.