Biznis i ekonomija

Kandidat za ministra financija: nova češka vlada neće usvojiti euro

Zbyňka Stanjury; Foto: ODS/YouTube

Dolazeća češka vlada neće usvojiti euro, izjavio je u utorak vodeći kandidat za preuzimanje ministarstva financija u novoj, postizbornoj koaliciji desnog centra.

Iako je pet stranka koje čine savezništvo generalno sklono usvajanju jedinstvene europske valute ulazak u europodručje nije prihvaćeno kao prioritet.

>>>HNB kreće u izradu detaljnog scenarija, pripreme za povlačenje kune i distribuciju eura

“Mi naše javne financije moramo dovesti u red, stoga, čak i kad bi netko želio (euro), mi u ovom trenutku nemamo izglede za ulazak jer ne ispunjavamo kriterije,” rekao je Zbyňka Stanjury iz Građanske demokratske stranke (ODS).

Jedan od uvjeta za ulazak u europodručje je da deficit opće države u bruto domaćem proizvodu (BDP) ne smije prelaziti 3% deficita s kraja prethodne financijske godine.

Češka ove godine očekuje proračunski manjak od 7.7% BDP-a.

>>>Suverenisti upozorili na osiromašenje već siromašne nacije | referendum o euru

Stanjura je naveo da osim tehničkih i uvjetovanih postoje i drugi razlozi za odgađanje pristupanja.

“Naša je dugoročna pozicija da bismo euro trebali usvojiti samo kad je to povoljne za Češku Republiku, što do sad nije bio slučaj,” rekao je prema ciatatu Reutersa.

Koalicija će svoj program predstaviti sljedeće tjedna.

Proračunska pravila Europske unije

Ključna pravila “Pakta o stabilnosti i rastu” su:

  • Deficit proračuna opće države: udio proračunskog deficita opće države u bruto domaćem proizvodu (BDP) ne smije prelaziti 3% deficita s kraja prethodne financijske godine. Ako to nije moguće, dopušta se da deficit privremeno biva iznad (ali još uvijek blizu) razine od 3%.
  • Državni dug: udio bruto duga opće države u BDP-u ne smije prijeći 60% BDP-a na kraju prethodne financijske godine. Ako nije tako, udio mora pokazivati tendenciju značajnog smanjivanja i zadovoljavajućom se dinamikom mora približavati referentnoj vrijednosti.

Pratite nas na Google vijestima