Biznis i ekonomija

Suverenisti upozorili na osiromašenje već siromašne nacije | referendum o euru

Zastupnici saborskog Kluba Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, Hrvoje Zekanović i Frano Čirko u srijedu su ponovili da će u listopadu započeti prikupljanje potpisa za referendum o odricanju od monetarnog suvereniteta i usvajanju eura te pozvali sve zainteresirane dionike da se uključe u akciju.

>>>Škoro: zalagat ćemo se za široku javnu raspravu, referendum o euru

Pavliček je ispred Hrvatskih suverenista podsjetio na izjavu guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića da je po uvođenju jedinstvene valute izgledan porast cijena velike većine proizvoda i usluga.

“Uvođenjem eura naš će umirovljenik imati mirovinu od svega 300 eura, a vekna kruha će koštati 1,5 eura. To znači da će deset posto njegove mirovine otići samo na kruh. Hrvatska je osiromašena i u ovom momentu nije spremna za uvođenje eura kao nacionalne valute,” ocijenio je Pavliček ističući uzgred generalne inflacijske pritiske potaknute pandemijom koronavirusa i posljedičnim, s izuzetom Hrvatske, uglavnom raskošnim monetarnim i fiskalnim politikama.

>>>Timelines: što bi bilo kad bi Hrvati imali suverenu središnju banku?

Predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i predsjednik stranke Generacija obnove Frano Čirko u svojim su izjavama podsjetili na značaj monetarnog suvereniteta uz gledišta da se istog “ne treba olako odreći.”