PolitikaPreporučeno

Kandidat za premijera Vanđelić: politika se svela na kaljužu, Milanović bi na Pešči dobio šamar

Stranke Fokus i Republika u srijedu su objavile zajednički izlazak na parlamentarne izbore, njihov premijerski kandidat bit će predsjednik stranke Republike Damir Vanđelić, koji je kao prioritet naveo depolitizaciju pravosuđa, zdravstva i obrazovanja

“Kao liberalna stranka centra, inzistirat ćemo na tome da dođe do depolitizacije pravosuđa, obrazovanja i zdravstva. Sva ta tri sektora su danas duboko politizirana i Hrvatska je blokirana lošim kadrovima koji su birani po lošim principima”, izjavio je Vanđelić na konferenciji za medije.

Bojkot HDZ-a

Vanđelić je istaknut kao kandidat za premijera koalicije dviju stranaka, čiji čelnici kažu da poslije izbora neće razgovarati s vladajućim HDZ-om.

“Suština demokracije je smjenjivost struktura. Trebaju nam svježe strukture, a ne stalno vrtiti stare kadrove, kao da gledam televiziju prije deset godina. Vraća se Milanović, vratio se Karamarko, tu je još i Plenković, ne znam što još možemo očekivati”, izjavio je Vanđelić.

“Mi vjerujemo da ćemo postići veliki broj mandata. Sigurno je da ćemo kasnije pregovarati s drugim strankama. S HDZ-om nećemo, s drugima smo otvoreni za razgovore”, rekao je predsjednik Fokusa Davor Nađi.

Predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić i predsjednik stranke Fokus Davor Nađi; Foto: Damir Senčar/Hina
Kaljuža

Iz obiju stranaka kažu da su građani umorni od korupcije, klijentelizma, praznih obećanja i prepucavanja između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

“Politika se svela na kaljužu u kojoj se dvije strane sukobljavaju na osobnoj razini te se pritom izgubila bit izbora, a to je da građani biraju one koji će stvarno poboljšati kvalitetu života u Hrvatskoj”, ustvrdio je Nađi.

Fokusov zastupnik napominje da se stranka dokazala na vođenju Samobora, Svetog Ivana Zeline, Svete Nedjelje, Dugog Sela, Pirovca i Križa jer su to gradovi s najmanjim porezima, najvećom transparentnošću i najvećim brojem investicija privatnog sektora.

Dvije strane istog novčića

Damir Vanđelić ustvrdio je da nema razlike između SDP-a i HDZ-a, niti između Milanovića i Plenkovića.

Prema njegovu sudu, Plenković je  dva puta pogazio Ustav, a prošli je tjedan, kaže Vanđelić, to učinio i Milanović svojom odlukom da se kandidira na parlamentarnim izborima

“Ako misli sportski igrat, a govori da je frajer, mada na Pešćenici ne bi izdržao ni 15 minuta jer bi dobio šamar i smirio bi se, neka se zbroji. On najprije govori da je kandidat pa sad nije kandidat”, poručio je Vanđelić predsjedniku Milanoviću.

Od ostalih politika za koje će se zalagati, koalicija Fokusa i Republike navodi manje poreze, veće plaće, smanjivanje državne regulacije, transparentnost i jačanje institucija te niz konkretnih reformi kao što je vaučerizacija zdravstvenog sustava kako bi zdravstvo postalo brže dostupno svima.


Povezane vijesti

Comment here