PreporučenoTech

Kina javlja o izranjanju novog henipavirusa LayV

Šišmiš; Foto: Signe Allerslev/Pixabay

Kineski i singapurski znanstvenici javljaju o zarazama novim sojem henipavirusa koji je nazvan Langya (Langija ili LayV).

Prema članku objavljenom na stranicama renomiranog “The New England Journal of Medicine” (NEJM) do sad je zabilježeno 35 slučajeva u dvije kineske provincije, istočnom Shandongu i središnjem Henanu.

Virus je zamijećen u uzorcima brisa grla febrilnih pacijenata sa simptomima vrućice, umora, kašlja, anoreksije, mialgije i vrtoglavice.

Simptomi su se snažno manifestirali u 26 od 35 zaraženih osoba.

Pozivajući se na lokalna izvješća, Global Times piše da su zaražene osobe bile u kontaktu s divljim životinjama.

Četvrta kategorija

Henipavirusi uobičajeno i najučestalije cirkuliraju među šišmišima i rovkama. Većina ih izvora, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), svrstava u četvrtu kategoriju bioloških ugroza, odnosno u skupinu virusa čije manifestacije podrazumijevaju smrtnost od 40 do 75 posto.

Spomenuta je kobnost značajno veća u poredbi s koronavirusima koji su svijet proželi u SARS-CoV-2 obliku i njegovim podvrstama.

Global Times i drugi izvori navode da trenutačno ne postoji cjepivo protiv henipavirusa pa se liječenje temelji na podršci i suzbijanju komplikacija.

Evociranje Wuhana

“Slučajevi Langija virusa do sad nisu bili fatalni ili jako ozbiljni, stoga nema razloga za paniku,” rekao je Wang Linfa, profesor programa za nove zarazne bolesti pri Medicinskom fakultetu Duke-NUS koji je sudjelovao u istraživanju.

Dosadašnje spoznaje o širenju nisu utvrdile značajno grupiranje bolesti i nema dokaza o transmisiji među ljudima, no postoje naznake da virus može “skočiti” s čovjeka na čovjeka.

Iako su implikacije i ozbiljnost nove ugroze u aktualnom trenutku nedokučive, dio medija u glavnoj struji evocira začetak pandemije koronavirusa koja je prema dosadašnjim spoznajama zaiskrila u kineskom gradu Wuhanu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima