PolitikaPreporučeno

Konfliktna izvješća sugeriraju ruski napredak na istočnoj, ukopavanje na južnoj bojišnici

Izviđač; Foto: Amber Clay/Pixabay

Kakofonija izvješća s istočne ukrajinske bojišnice sugerira da Rusija nastavlja sa sporim ali postojanim i neumoljivim osvajanjem novog teritorija u Donjecku, jednoj od dviju oblasti čiju je neovisnost neposredno prije “specijalne vojne operacije” prepoznao predsjednik Vladimir Putin.

Uobičajeno, procjene situacije na bojišnicama snažno osciliraju ovisno o strani.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Ukrajinski dužnosnici i službenici u utorak javljaju o žestokim sukobima u blizini grada Donjecka i duž čitave crte bojišnice prema zapadu.

“Situacija u regiji je napeta – granatiranje je postojano duž čitave bojišnice … Neprijatelj također naveliko koristi zračne udare,” rekao je guverner Donjecka, Pavlo Kirilenko, u rezimeu za ukrajinsku televiziju.

“Neprijatelj nema uspjeha. Oblast Donjecka se drži,” dodao je.

>>>Smrt tajkuna, tuča ruskih raketa | kronologija rata u Ukrajini

Ukrajinska vojska tvrdi da je odbacila kopnene napade u smjeru gradova Bahmut i Avdijivka gdje su uništene ruske izviđačke jedinice.

“Čišćenje”

Rusija je dala drugačiju procjenu. Čečenski lider Ramzan Kadirov, čiji su borci bili presudni u borbi protiv ukrajinskih nacista u Mariupolju, u objavama je naveo da su njegove snage za Moskvu osvojile tvornicu u predgrađu istočnog grada Soledara.

>>>Čečeni osvojili mariupoljsku luku, predalo se više od 1,000 ukrajinskih marinaca: Kadirov

Različiti ruski i proruski izvori tvrde i da je u tijeku “postupak čišćenja” čvrsto ukopanih ukrajinskih snaga u selu Piskij smještenom desetak kilometara zapadno od grada Donjecka.

>>>Roger Waters podcrtao Putinov casus belli, Bidena nazvao ‘ratnim zločincem’

Ruski mediji također izvještavaju da se ruska plaćenička grupa Wagner ukopala na položajima u blizini grada Bahmuta smještenog na granici donjecke i luhanske oblasti.

Reuters u izvješću podcrtava da je neovisna provjera informacija s bojišnica nemoguća ili otežana.

Napredak Rusije prepoznali i otvoreno pristrani Britanci

Britanski obavještajci, čije objave i procjene postojano favoriziraju Ukrajinu samo da bi bile pobijene, u utorak su ocijenili da je prodor prema Bahmutu najuspješnija ruska vojna operacija u posljednjih 30 dana.

Prema istom izvoru, Rusija je u okolici grada zauzela “samo” 10 kilometara teritorija dok su se crte bojišnice u prosjeku pomaknule za oko 3 kilometara nauštrb Ukrajine.

>>>Rusi tvrde da su uništena četiri od osam skupocjenih HIMARS-a, Kijev poriče

Zapad, a osobito Sjedinjene Američke Države, od 24. veljače i početka ruske invazije postojano snaži svoju ulogu u posredničkom ratu te je Kijevu isporučio gomilu oružja, uključujući napredne topničke mobilne sustave HIMARS.

Velika protuofenziva “na čekanju”

Ukrajina je prije mjesec dana stanovnike na okupiranim južnim područjima pozvala na žurnu evakuaciju i najavila kolosalnu protuofenzivu sa stotinama tisuća vojnika ali se scenarij još nije materijalizirao.

Rusija je u međuvremena premjestila dio snaga i osnažila južne obrambene pozicije, što sada potvrđuju i britanski obavještajci.

>>>Preustrojavanja sugeriraju veliku bitku na Dnjepru | rat u Ukrajini

Političari u SAD-u u posljednjim su danima odobrili novu tranšu fiskalne i vojne pomoći te će Ukrajini dostaviti 4.5 milijardi dolara proračunske i milijardu dolara oružane potpore. Potonji paket uključuje 500 milijuna dolara vrijednu municiju za dalekometne raketne sustave i 50 zastarjelih oklopnih vozila za transport ranjenika (M113).

Reuters bilježi da je Washington u dosadašnjem tijeku rata Kijevu isporučio do 8.8 milijardi dolara pomoći.

Koketiranje s nuklearno katastrofom

U posljednjim su danima zabilježene i velike napetosti u krugu nuklearne elektrane Zaporožje koja slovi kao najveća u Europi. Rusija je kontrolu nad postrojenjem osigurala u ožujku te potom militarizirala njegovu okolicu kako bi spriječila protunapade.

>>>Blinken: Rusija NE Zaporožje koriste kao ‘nuklearni štit’

Različiti su izvori izvijestili da je tijekom vikenda u krugu elektrane bilo raketnih udara uz međusobne optužbe zaraćenih strana o poigravanju s usudom.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u ponedjeljak je ukrajinske napade na nuklearku karakterizirao kao “suicidalne” i zatražio pristup za nuklearne inspektore.

>>>‘Znaci radijacijske bolesti’, povlačenje ruske vojske iz Černobila

Ruska izvještajna agencija RIA u utorak je citirala lokalne proruske dužnosnike koji su rekli da će obrana elektrane biti osnažena sustavima protuzračne obrane.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Konfliktna izvješća sugeriraju ruski napredak na istočnoj, ukopavanje na južnoj boji… […]

  2. […] >>>Konfliktna izvješća sugeriraju ruski napredak na istočnoj, ukopavanje na južnoj boji… […]

Comments are closed.