PolitikaPreporučeno

Blinken: Rusija NE Zaporožje koriste kao ‘nuklearni štit’

Sjedinjenje Američke Države drže da Rusija najveću nuklearnu elektranu u Ukrajini koristi kao “nuklearni štit” za svoje postrojbe i mehanizaciju na koje ukrajinske snage ne mogu zapucati bez rizika od užasne nuklearne nesreće.

>>>Plamen u krugu Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Europi | rat u Ukrajini

Glavni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je rekao da je Washington “duboko zabrinut” zbog NE Zaporožje koju Rusija kontrolira od prvih dana ožujka.

“Naravno da Ukrajinci ne mogu uzvratiti vatru da ne bi došlo do strašne nesreće koja uključuje nuklearnu elektranu,” rekao je tajnik novinarima nakon razgovora o neširenju nuklearnog naoružanja u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

>>>‘Znaci radijacijske bolesti’, povlačenje ruske vojske iz Černobila

Ruske akcije idu korak dalje od korištenja “ljudskog štita”, oni koriste “nuklearni štit”, dodao je.

Bitka za Nikolajev

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič u intervjuu je izjavio da se oko 22,000 ruskih vojnika priprema za opsadu gradova Krivij Rih i Nikolajev smještenih na jugoistoku Ukrajine.

Gradove će braniti “dovoljno velike” ukrajinske snage, rekao je.

Gradovi Nikolajev i Krivij Rih; Foto: Google Maps

Guverner luhanske oblasti u egzilu Sergej Gaidai u ponedjeljak je upozorio na rastući broj “stranih boraca i ruskih plaćenika” motiviranih “novcem i pljačkom”.

>>>EP osudio Grupu Wagner, ‘ruske plaćenike s državnim sponzorstvom’

“Primijetili smo sve više i više privatnih vojnih kompanija koje dolaze u područje – grupu Wagner,” rekao je Gaidai na ukrajinskoj televiziji.

>>>Britanski obavještajci bilježe pad standarda Wagnera, drže da plaćenici ruše ruski moral

Guverner je naveo da ukrajinski partizani u okupiranim gradovima Luhanska uništavaju ključnu infrastrukturu, uključujući plinsku i vodoopskrbnu mrežu, kako bi usporile neprijatelja.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] >>>Blinken: Rusija NE Zaporožje koriste kao ‘nuklearni štit’ […]

Comments are closed.