PolitikaPreporučeno

EP osudio Grupu Wagner, ‘ruske plaćenike s državnim sponzorstvom’

Soldier of Fortune; Ilustracija/Pixabay

Europski parlament osudio je u četvrtak “gnusne zločine” ruske privatne vojne kompanije Wagner, ustvrdivši kako postoje “snažne naznake” da je ta skupina blisko povezana s ruskim sigurnosnim organima koji su odgovorni za njeno financiranje, naoružavanje, regrutaciju i obuku.

EP “najoštrije osuđuje gnusne zločine koje su počinili grupa Wagner i povezani privatni vojni subjekti”, navodi se u rezoluciji usvojenoj velikom većinom glasova u četvrtak.

>>>Putin ususret izborima nadgleda velebnu rusko-bjelorusku vojnu vježbu ‘Zapad-2021’ | VIDEO

“Mi znamo da je ta skupina povezana s Kremljem i kakve su zločine u Srednjoafričkoj Republici, Libiji, Siriji i drugdje počinili: mučenje, ubijanje, seksualno nasilje, masovne egzekucije, a nitko nije priveden pravdi”, rekao je na plenarnoj sjednici u četvrtak litavski pučanin i jedan od autora rezolucije Andrius Kubilius.

“Neuhvatljiv” pravni status

Povjerenica Europske komisije za jednakost Helena Dalli kazala je da država u kojoj je registrirana privatna vojna kompanija mora “zajamčiti poštivanje zakona” i poštivanje ljudskih prava sukladno međunarodnim konvencijama.

Praksa pak pokazuje da grupa Wagner “nema namjeru poštivati pravne okvire”, smatra Dalli.

>>>Ruski nuklearni dron za okidanje radioaktivnog tsunamija nije ‘papirnati tigar’

Kao poseban je problem apostrofirala da je “pravni status grupe Wagner neuhvatljiv”.

“Nemamo nikakvu čvrstu točku na koju bi se mogli pozvati zbog kršenja ljudskih prava, mučenja, i slično”, dodala je.

“Čvrsto uvjerenje”

U rezoluciji se također ističe kako postoje “snažne naznake da je ruska država odgovorna za financiranje i osposobljavanje tih paravojnih skupina, operativno zapovjedništvo nad njima te njihovim upravljanjem”.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

Stoga je Parlament u “Rezoluciji o kršenju ljudskih prava od strane privatnih vojnih i zaštitarskih društava, posebno grupe Wagner” izrazio “svoje čvrsto uvjerenje da bi se s tom skupinom i drugim ugovarateljima sigurnosnih usluga pod ruskim vodstvom trebalo postupati kao s posredničkim organizacijama ruske države”.

Državno sponzorstvo

EP se poziva na izvještaje organizacije Bellingcat koja se bavi istraživačkim novinarstvom, a dokumentirala je povezanost grupe s ruskim vlastima. Po Bellingcatu, grupa Wagner se oslanja na rusku vojnu infrastrukturu, dijeli bazu s ruskom vojskom, prevozi se ruskim vojnim zrakoplovima, koristi ruske vojne zdravstvene ustanove, dok je njezin navodni čelnik poduzetnik Jevgenij Prigožin blisko povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

>>>‘Agentu CIA-e’ Navalnom potvrđena zatvorska kazna

Ruska vojna obavještajna služba GRU, rusko Ministarstvo obrane i konzularne službe u potpunosti su uključeni u financiranje, novačenje, obuku i zaštitu operativaca grupe Wagner”, navodi se u rezoluciji.

Sila od 10 tisuća ljudi

Grupa Wagner s oko 10 tisuća zaposlenika funkcionira kao paravojna skupina povezana s državnim vrhom Rusije, iako ruski zakoni zabranjuju korištenje plaćenika, navode europarlamentarci.

Prisustvo grupe zabilježeno je u građanskom ratu u Siriji na strani snaga predsjednika Bašara Al-Asada, u ratu u istočnoj Ukrajini na strani pro-ruskih separatista, u Libiji na strani generala Halife Haftara, u Srednjoafričkoj Republici, Maliju, Mozambiku i drugdje.

>>>Uspješni test moćne scramjet rakete Cirkon ‘dar’ za Putinov rođendan | VIDEO

EP pozvao je sve države koje se koriste uslugama grupe Wagner i povezanim poduzećima, a posebno Srednjoafričku Republiku, da otkažu suradnju.

Također je apelirao na ruske vlasti da “povuku sve plaćenike iz istočne Ukrajine i s Krima”.