PreporučenoTech

Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

U trenutku kad je konvoj s Vladimirom Putinom 15. svibnja 2018. godine prolazio novoizgrađenim Krimskim mostom GPS sustavi na brodovima u Kerčkom tjesnacu su otkazali poslušnost, pokazujući novu lokaciju, 65 kilometara udaljenu od stvarne, usred zračne luke na kopnu.

>>>VIDEO: norveškim ribarima dosađivao dobrodušni beluga s ruskom opremom

Incident je jedan u nizu navedenih u istraživanju koje otkriva da globalni položajni sustavi (GPS) otkazuju poslušnost u blizini ruskog predsjednika, parodirajući njegovu točnu lokaciju.

Istraživanje je provela neprofitna organizacija C4ADS u partnerstvu sa Sveučilištem Teksasa u Austinu, a za prikupljanje podataka su poslužile javne GPS baze o pomorskom prometu, kao i podaci GP sustava na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Tim je kroz jednogodišnje praćenje identificirao obrazac u kojem GPS uređaji u blizini Putina i njegove pratnje iznenada bilježe netočne podatke, greške su redovito uočene i u okolici pet zgrada povezanih s Kremljem.

“Ironično, kad pogledate ove predloške i koordinirate ih s kretanjem ruskog lidera, naizgled imate detektor Putina,”

TODD HUMPHREYS

>>>Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G

Istraživači teoretiziraju da je povod za ometanje GPS signala zaštita Putina i ruskih dužnosnika od napada ili nadzora bespilotnim letjelicama.

“Najvjerojatnija svrha ometanja je sprječavanje neautoriziranih aktivnosti civilnih dronova i VIP zaštita,” navodi se u studiji.

It’s all fun and games until…

Todd Humphreys, jedan od suradnika na istraživanju i profesor inženjerstva sa Sveučilišta Teksas, sugerira za CBS News da “stvaranje GPS mjehura” oko Putina zapravo stvara uočljivu anomaliju i tako olakšava njegovo praćenje.

“Ironično, kad pogledate ove predloške i koordinirate ih s kretanjem ruskog lidera, naizgled imate detektor Putina,” rekao je. “Kad otkrijete anomaliju, velika je šansa da se Putin nalazi u blizini.”

>>>Do svidanja VPN-u u Rusiji

Istraživači ističu da tehnika i tehnologija nisu bezazleni izvan mirnodopskih uvjeta. Oni su identificirali emitiranje “potpuno drukčijeg, puno snažnijeg signala” u Siriji, no on nije služio za iskrivljavanje, već za blokiranje GPS jedinica u borbenim zrakoplovima.

Prema izvješću, Rusija je tehnologiju koristila i na vojnim vježbama na istoku Europe gdje su njen učinak uočili i iskusili civili.

>>>Prvi robotski voditelj TV vijesti zabavlja i brine Ruse

“Norveška i Finska su zabilježile ozbiljna ometanja i prekide u GPS-u što je utjecalo na komercijalne avione i mobilne uređaje u trajanju od nekoliko dana.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima