PolitikaPreporučeno

Nezavisni ‘crni labud’ Ivan Janković naveo strategiju za osvajanje Gline | lokalni izbori

Ivan Janković; Foto: HINA

Novi gradonačelnik Gline, nezavisni Ivan Janković, čija je pobjeda jedno od najvećih iznenađenja nedjeljnih lokalnih izbora, kao prioritet ističe obnovu grada i, kako je rekao, očekuje još bolju suradnju s novom županijskom vlasti i svim mjerodavnim državnim tijelima.

Ivan Janković i njegova nezavisna lista koju čine mladi odlučili su se uoči izbora uključiti u politiku. Istomišljenike je okupio 33-godišnji magistar geodezije Janković, koji je u Glini nedavno otvorio svoj ured.

>>>Rumsfeldove znane i neznane nepoznanice u Kopalovoj ‘obrani crnog labuda’

“Pratio sam društvenu i političku scenu u Glini, gdje sam nakon potresa radio i kao statičar. Tom sam se prigodom uvjerio u nezadovoljstvo građana i počeo razmišljati o mogućim promjenama u gradu. Okupio sam ekipu uglavnom mladih stručnih ljudi, koji su razmišljali slično kao ja, i neočekivano uspješno smo se uključili u izbore. Mi smo mali grad, mnogi nas poznaju, vjeruju u nas, pa su nam iskazali svoje povjerenje”, rekao je Janković.

Prioriteti, prvi politički pregovori

Janković je najviše glasova dobio u prvom izbornom krugu. Slijedio je također nezavisnog Radomir Lončarević, a dosadašnji glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević (HDZ) bio je na trećem mjestu i ispao je iz drugog kruga.

U drugom krugu Janković je dobio 1782 glasa, 210 više od  protukandidata Lončarevića.

>>>Puhovski i Gjenero komentirali, deklarirali najveće pobjede i poraze lokalnih izbora

U očekivanju primopredaje vlasti, koja će biti u petak ili ponedjeljak, Janković ističe da je  u gradu mnogo problema, a prioritet će imati obnova od potresa. Pritom očekuje “još bolju suradnju s novom županijskom vlasti i svim mjerodavnim državnim tijelima jer se samo zajednički može postići boljitak za stradale građane”.

Novoga gradonačelnika prije toga očekuju i prvi politički pregovori o mogućem sastavljanju većine u Gradskom vijeću. Od ukupno 13 vijećnika s Jankovićeve liste ih je četvero, koliko ih ima i HDZ, s nezavisne liste Branke Bakšić Mitić ih je troje, a s Lončarevićeve nezavisne liste dvoje.