PreporučenoTech

Kina odobrila prvi genetski uređeni usjev, podigla razine oleinske kiseline u soji

Kina je prvi put prepoznala sigurnost genetski presložene soje, dok sve uočljivije upreže znanost kako bi pospješila proizvodnju, sigurnost ili kakvoću hrane.

Uređeni soj je razvila privatna kompanija Shandong Shunfeng Biotechnology, izmijenjena su dva gena kako bi se značajno pospješile razine oleinske kiseline znamenite po blagotvornom učinku na zdravlje; uključujući smanjenje kolesterola, prevenciju bolesti srca, raka i drugih stanja.

Prema dokumentu objavljenom na stranicama Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova, vlasti su dozvolu izdale 21. travnja na rok od pet godina.

Reuters piše da odobrena dorada isključuje genetsku modifikaciju (GMO), odnosno unošenje stranih gena u biljku, i podrazumijeva uređivanje i dorađivanje postojećih gena.

Tehnika je generalno prihvaćeno kao sigurnija od GMO-a, no kineski agronomi i stručnjaci rade i na tom polju.

“Odobrenje sigurnosnog certifikata injekcija je u ruku Shunfeng tima,” napisali su iz tvrtke u odgovoru na upit Reutersa.

Kompanija navodi da je kineski pionir u komercijalizaciji genetički uređenih nasada. U tijeku su istraživanja povezana s “usavršavanjem” 20 drugih usjeva, uključujući rižu s višim prinosima, pšenicu i kukuruz, rižu otpornu na herbicide te soju i salatu bogatu vitaminom C.

Sjedinjene Države svoju su prvu dorađenu soju odobrile u 2019. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima