PolitikaPreporučeno

Komisija honorira širenje svijesti o Uniji: Altiero Spinelli

Europska komisija danas je pokrenula natječaj na razini EU-a za dodjelu nagrade za informiranje “Altiero Spinelli” za 2019. Nagrada se dodjeljuje izvrsnim djelima kojima se poboljšava znanje i razumijevanje građana o Europskoj uniji. Naglasak ovogodišnjeg natječaja jest na mladima te na djelovanjima kojima se potiče njihov građanski angažman i otpornost na dezinformacije. Nagrada će se dodijeliti inovativnim obrazovnim programima, informacijskim i komunikacijskim kampanjama o EU-u, projektima suradnje kojima se promiče sudjelovanje mladih u demokratskom procesu te djelovanjima kojima se mladima omogućuje da osjete prednosti koje im donosi EU.

>>>Reaktivacija europskog biračkog tijela: glasalo između 49 i 52 posto građana

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: „Veća izlaznost mladih na ovogodišnjim europskim izborima pokazuje njihovo veliko zanimanje za EU. Mladi žele preuzeti odgovornost za europski projekt. Nagradom za informiranje ‘Altiero Spinelli’ odaje se priznanje onima koji mladima omogućuju da to i učine. Mnogo je odličnih projekata koji zaslužuju priznanje, pa se nadam da će se mnogi pojedinci i organizacije kandidirati za nagradu.

>>>Što je nama naša Unija dala: članak 13., GDPR, roaming, zabrana jednokratne plastike…

Nagradu za informiranje „Altiero Spinelli“ ove će godine dobiti maksimalno šesnaest projekata. Natječaj je otvoren građanima EU-a i nevladinim organizacijama sa sjedištem u EU-u. Rok za prijave je 29. listopada 2019. u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu. Svečanost dodjele nagrada održat će se u proljeće 2020. Nagrada je prvi put dodijeljena 2017., inicirao ju je Europski parlament, a provodi je Europska komisija.

Dodatne informacije dostupne su ovdje.