Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija nagradila hrvatsko ekološko imanje Zrno

Jedan od osam dobitnika nagrada EU-a za ekološku proizvodnju je i David Pejić, direktor najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, objavila je Europska komisija.

Komisija je u petak objavila imena osmero prvih dobitnika nagrada EU-a za ekološku proizvodnju u osam kategorija: najbolja ekološka poljoprivrednica; najbolji ekološki poljoprivrednik; najbolja ekološka regija; najbolji ekološki grad; najbolji ekološki biookrug; najbolje ekološko malo ili srednje poduzeće; Najbolji trgovac ekološkim prehrambenim proizvodima na malo, najbolji ekološki restoran.

Dobitnici dolaze iz Austrije, Belgije, Francuske, Hrvatske, Italije, Njemačke, Španjolske i Švedske i svi su primjer rasta i inovacija u europskom ekološkom sektoru i lancu vrijednosti i njegova doprinosa smanjenju utjecaja poljoprivrede na klimu i okoliš, navodi Komisija. Pejić je osvojio nagradu u kategoriji najbolji ekološki poljoprivrednik.

Natjecanje u izvrsnosti

Prijave za prve nagrade EU-a za ekološku proizvodnju bile su otvorene od 25. ožujka do 8. lipnja 2022., a 24 finalista koja su ušla u uži izbor objavljenja su u srpnju. Izabrani su među 200 kandidata iz 26 država članica. U žiriju za dodjelu nagrada sudjelovali su predstavnici Komisije, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Europskog odbora regija, organizacija COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe te predstavnici Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije. Prijave su mogli dostaviti svi dionici i institucije iz cjelokupnog ekološkog lanca vrijednosti, a ocijenjene su prema kriterijima izvrsnosti, inovativnosti, održivosti i mogućnosti repliciranja projekta drugdje u Uniji, što pridonosi većoj dostupnosti i pristupačnosti ekoloških proizvoda u EU-u.

Janusz Wojciechowski; Foto: Eric Vidal/EP

“Priča svakog pojedinog dobitnika me je zadivila. To su iznimno predani ljudi, organizacije i institucije koji su promicali ekološku proizvodnju davno prije nego li je postala popularnom, a često i u vrlo teškim okolnostima. Dolaze iz svih krajeva Unije, što dokazuje da su ekološka poljoprivreda i ekološka izvrsnost sveprisutne. To mi daje veliku nadu za daljnji razvoj ekološke proizvodnje i njezinih koristi koje može imati za naše poljoprivrednike, poljoprivredne zajednice i cjelokupno društvo”, rekao je na dodjeli nagrada povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Zrno

Pejićevo ekološko imanje Zrno nalazi se u Dubravi u Zagrebačkoj županiji, gdje se na 22 hektara primjenom inovacija uzgaja oko 60 različitih poljoprivrednih kultura. Zrno posjeduje najveći ‘no-till’ (bez obrade tla) biointenzivni vrt u regiji te je usredotočeno na energetsku samodostatnost, istraživanje i koncept ‘od polja do stola’.

Na imanju s 39 zaposlenika, prerađuje se i povrće u različite vrste prirodno fermentirane zimnice te se proizvodi preko 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, 20 vrsta slastica te gotova jela poput salata i sendviča. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog podrijetla, a mogu se isprobati u prvom i jedinom hrvatskom certificiranom ekološkom restoranu Zrno bio bistrou u Zagrebu.

Pratite nas na Google vijestima