Tech

Komisija odredila četiri područja djelovanja, osigurala 4 milijarde eura za borbu protiv raka

Europska komisija je u srijedu predstavila novi europski plan za borbu protiv raka za koji je osigurano 4 milijarde eura u sedmogodišnjem proračunu Europske unije.

Novi plan uključuje četiri područja djelovanja: prevenciju, rano otkrivanje, dijagnozu i liječenje te poboljšanje kvalitete života pacijenata koji su preživjeli rak.

>>>EU ulaže 35 milijuna eura u sprječavanje i liječenje karcinoma umjetnom inteligencijom

Novi plan predviđa praćenje cijelog tijeka bolesti od prevencije do kvalitete života pacijenata, usredotočujući se na akcije u kojima EU može dodati najveću vrijednost.

“Dok smo se prošle godine borili protiv covida-19, mnogi od  nas su vodili tihu bitku. Bitku protiv raka. Prošle smo godine izgubili 1,3 Europljana od te bolesti, a taj broj nažalost raste”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Prevencija

Što se prevencije tiče, cilj je rješavati rizične faktore poput pušenja, pretjerane konzumacije alkohola, onečišćenja zraka te opasnih tvari.

Jedan od ciljeva je da se do 2040. smanji broj pušača ispod pet posto populacije. Kako bi se spriječilo oboljenje od raka koji uzrokuju infekcije, plan predviđa cijepljenje najmanje 90 posto djevojčica u EU-u i znatno povećanje broja cijepljenih dječaka do 2030.

>>>Emisije o prirodi dobra vibra za ljude | istraživanje

Do 2025. godine trebalo bi osigurati testiranje za rak dojke i grlića maternice za 90 ženske populacije te za rak debelog crijeva kod ukupne populacije. U tu svrhu Komisija će predložiti novi program skeniranja raka.

Do 2030. godine, 90 posto pacijenata trebalo bi imati pristup nacionalnim sveobuhvatnim centrima povezanim kroz mrežu EU-a.

Inicijativa “Dijagnoza raka i liječenje za sve”

Do kraja ove godine Komisija najavljuje da će pokrenuti inicijativu “Dijagnoza raka i liječenje za sve” kako bi se poboljšao pristup inovativnim dijagnozama i liječenjima. Također će pokrenuti Inicijativu za razumijevanje raka (UNCAN.eu) kako bi se pomoglo identificiranje pojedinaca s visokim rizikom od kanceroznog oboljenja.

U pogledu poboljšanja kvalitete života pacijenata i onih koji su preživjeli rak, plan predviđa rehabilitaciju, praćenje mogućih ponovnih pojava tumora i metastatskih bolesti te mjere za socijalnu integraciju i reintegraciju na radnom mjestu. U vezi s tim pokrenut će se inicijativa “Bolji život za oboljele od raka”.

Centar znanja

Planira se novi “Centar znanja o raku” koji će pomagati u koordinaciji znanstvenih i tehničkih inicijativa povezanih s rakom. Uspostavit će se Europska inicijativa za snimanje raka kako bi se podržao razvoj računalnih alata za poboljšanje personalizirane medicine i inovativnih rješenja.

Poseban će se fokus posvetiti djeci kroz pokretanje programa „Pomaganje djeci oboljeloj od raka” kako bi im se osigurao pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnozi, liječenju i skrbi.

>>>Pčelinji otrov izuzetno učinkovit protiv najzloćudnijih tumora dojke: istraživanje

Tijekom ove godine uspostavit će se i Registar nejednakosti kako bi se mogli identificirati trendovi, razlike i nejednakosti među zemljama članicama u pogledu tretiranja raka.

Prošle je godine dijagnosticiran karcinom kod 2,7 milijuna ljudi u Europskoj uniji, a 1,3 milijuna je izgubilo život u borbi s tom bolešću.

Plan za borbu protiv raka ključni je dio Europske zdravstvene unije, koju je najavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.