PreporučenoTech

Pčelinji otrov izuzetno učinkovit protiv najzloćudnijih tumora dojke: istraživanje

Australska liječnica Ciara Duffy je tijekom istraživanja za doktorat otkrila da otrov pčela izrazito učinkovito ubija neke od najagresivnijih stanica raka dojke utirući put potencijalnoj prekretnici u borbi protiv najtežih oblika bolesti.

>>>Med bi mogao biti sigurnija, jeftinija i dostupnija alternativa antibioticima: istraživanje

Duffy je u razgovoru za australski ABC News izrazila nadu da će otkriće dovesti do lijeka za 10 do 15 posto oblika tumora dojke za koje trenutno ne postoji djelotvorna terapija.

“Otkrili smo da je otrov medonosnih pčela izuzetno učinkovit u ubijanju pojedinih uistinu agresivnih stanica raka dojke u koncentracijama koje nisu toliko štetne za normalne stanice,” rekla je.

Osim što izaziva smrt zloćudnih stanica melitin također remeti sustav ili signalizaciju koja je osnova za širenje tumora.

Ispitivanja su pokazala da je specifična koncentracija otrova ubila 100% najzloćudnijih, TNBC (trostruko negativni rak dojke) i HER-2 stanica raka.

Liječnica je ubojiti učinak pripisala sastojku pčelinjeg otrova melitinu koji se može i umjetno sintetizirati. Osim što izaziva smrt zloćudnih stanica on također remeti sustav ili signalizaciju koja je osnova za širenje tumora.

Duffy je proučila i utjecaj kombinacije melitina i postojećih kemoterapijskih lijekova poput docetaksela, otkrivši da prvi stvara rupe na opnama zloćudnih stanica te tako drugim lijekovima otvara put za proboj.

Glavni znanstvenik Sveučilišta zapadne Australije, profesor Peter Klinken, kaže kako je istraživanje još jedan primjer učinkovitosti prirodnih spojeva u liječenju ljudskih bolesti.

>>>Veliko istraživanje sugerira da unos vlakana i jogurta smanjuje rizik od raka pluća

“Mislim da je nevjerojatno uzbudljivo što su oni promatranjem ustanovili da molekula melitin zapravo može utjecati na stanice raka, kao i da može funkcionirati u kombinaciji s drugim lijekovima čiji je izvor također prirodan, kombinaciji koja ove stanice raka udara u glavu,” rekao je profesor.

Istraživanje je objavljeno u Nature žurnalu precizne onkologije.