Biznis i ekonomijaPreporučeno

Deflacija u eurozoni: kolovoz 2020. | Eurostat  

Inflacija u europodručju prošlog je mjeseca prvi put nakon svibnja 2016. godine bila negativna, što snaži izgleda da će Europska središnja banka (ECB) morati dodatno opustiti monetarnu politiku i krenuti s još raskošnijim stvaranjem novca koji očito teško nalazi put od financijskog sustava prema realnoj ekonomiji.

Eurostat je u utorak javio da je inflacija u 19 članica eurzone s 0.4% u srpnju u kolovozu pala na -0.2%, daleko od očekivanja velike većine analitičara i upravnog vijeća ECB-a koji su prognozirali 0.2%.

ECB kroz programe kvantitativnog popuštanja (tiskanja/stvaranja novca), kupnju državnih i korporativnih obveznica, inflaciju od blizu ali ispod 2% u srednjem roku neuspješno potiče već dulje od sedam godina o čemu je Grabancijaš uživo na Twitteru razgovarao s njemačkom članicom upravnog vijeća Isabel Schnabel.

U skladu s našim najavama i očekivanjima, u kolovozu je posrnulo i uže mjerilo inflacije koje isključuje nepostojane cijene energije i hrane. Kretanje sugerira da bi se europodručje dugoročno moglo naći pod neugodnim deflatornim pritiscima ili se čak suočiti s deflacijom kakva je pogodila Japan gdje je rezultirala s “izgubljenim desetljećem”.

>>>I tako su prekarni poslovi rezultirali rastom djevičanstva u Japanu: poučak

Osnovna inflacija, bez cijena goriva i neprerađene hrane, u kolovozu je pala na 0.6% s 1.3% u srpnju. Još uže i točnije mjerilo, koje također izostavlja cijene duhana i alkohola, u kolovozu je kliznulo na 0.4%, s 1.2% u srpnju. Sve navedeno je daleko od očekivanja analitičara i krojača smjernica ECB-a.

“Nema bijega dezinflacijskim učincima krize, barem u sljedećih nekoliko kvartala,” komentirao je za Reuters strateg Pictet Wealth Managementa, Frederik Ducrozet. “Mi se i dalje držimo svog gledišta da će ECB u konačnici ponovno povećati omotnicu Pandemijskog programa hitne kupnje, izgledno za dodatnih 500 milijardi eura u prosincu.”

>>>ECB dogovorio štancanje dodatnih 600 milijardi eura, ukupno 1.35 bilijun: PEPP

ECB je na epidemiju reagirao promptno, u posljednjim je mjesecima kupio rekordne iznose duga i banke zapljusnuo s više od bilijun eura novostvorenog novca. Strategija uključuje produbljene negativne kamatne stope kao i plaćanje interesa komercijalnim bankama za plasiranje kredita u realnu ekonomiju.

>>>Moderna monetarna teorija dobila neočekivanu potporu Wall Streeta: NYT

Rezultat je povijesna razina likvidnost unutar financijskog sustava, ali i još jedna potvrda da su banke prepreka i brana a ne vozilo i rijeka na putu novca do realne ekonomije.

Eurostat

Comments (2)

  1. […] poziv stiže nakon što je eurozona kolovoz završila s neočekivano oštrom deflacijom cijena iako je središnja banka započela s novom, raskošnom rundom stvaranja novca za financijski […]

  2. […] je u kolovozu zabilježilo snažne deflacijske pritiske. Očekuje se da će nova politika američkih Federalnih rezervi, koje su najavile toleranciju […]

Comments are closed.