Biznis i ekonomijaPreporučeno

Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Europska središnja banka u novoj operaciji ciljanog dugoročnog zaduživanja (TLTRO) nastavlja s plaćanjem banaka za uzimanje novca. ECB je u četvrtak kamatnu stopu za komercijalne banke zadržao nepromijenjenom, potvrđena je i spremnost da se posegne za “drugim dostupnim mjerama”.

>>>Rasprodan je prvi udžbenik Moderne monetarne teorije

“Od ključne je važnosti da naš instrument (TLTRO) zadrži povoljne uvjete financiranja za banke i tako podrži transmisiju monetarne politike u bankarsku kreditnu aktivnost,” izjavio je u petak član upravnog vijeća ECB-a Bostjan Vasle.

ECB bankama novac nudi do najniže negativne kamatne stope od -0.40%, što u suštini znači da su one plaćene za njegovo uzimanje. Uz časne europske izuzetke, komercijalne banke nevoljko prenose kvalitetu ponude na građane ili poduzetnike, a ponegdje i teško lihvare uslijed nezainteresiranosti i neodgovornosti regulatora.

>>>‘Fed bi novac trebao poklanjati ljudima a ne bankama’

“Nova ponuda Europske središnje banke da zajmoprimce efektivno plaća za uzimanje njezinog novca ne bi trebala postati trajni instrument,” ocijenio je petak guverner Austrijske središnje banke i član vijeća ECB-a Ewald Nowotny.

via Reuters