Biznis i ekonomijaPreporučeno

Rasprodan je prvi udžbenik Moderne monetarne teorije

Moderna monetarna teorija (MMT), neortodoksna doktrina koja, među ostalim, sugerira da vlade mogu stvarati novac za javno dobro dok god izostaje inflacija, dobiva na popularnosti među ekonomistima, političarima a sudeći prema potražnji za prvim udžbenikom, i akademicima.

Renomirani izdavač Macmillan javlja da je njihov prvi udžbenik za MMT rasprostranjen na 600 stranica i nazvan “Makroekonomija” rasprodan u dva mjeseca. Izdavač pritom nije precizirao veličinu izdanja, već najavio novu seriju.

“Ja sam znao da postoji prikrivena potražnja,” rekao je Bill Mitchell, ekonomist s australskog Sveučilišta Newcastle koji je zajedno sa sveučilišnim kolegom Martinom Wattsom i profesorom Randallom Wrayom s Bard koledža u New Yorku napisao knjigu.

>>>Naša ponuda da bankama plaćamo za uzimanje novca ne bi trebala postati trajni instrument: Nowotny

Bloomberg piše da su Mitchell, Wray i nekolicina drugih ekonomista teoriju koja uči da su ograničenja državne potrošnje umjetna ili ideološka te da suvereni s narodnim bankama i valutom ne mogu bankrotirati, predložili prije tri desetljeća, ali je ona odbačena kao “opasna”.

Situacija se iznenada promijenila stasanjem nove generacije američkih demokrata, posebice Alexandrije Ocasio-Cortez čija je uloga u promicanju i promociji MMT-a neupitna. Ocasio-Cortez je teoriju nabacila u pozivu na “Green New Deal”, a sve češće je spominju i pobornici bezuvjetnog temeljnog dohotka.

“Oni su iznenada uvidjeli da je ovo nešto što bi trebali razumjeti.”

Bill Mitchell

“Savršeni trenutak”

Menadžer marketinga u Macmillanu, Philip Rees, u ožujku je rekao da izdavač udžbenik želi integrirati u kurikulume sveučilišta. “Mi smo pomalo riskirali, kao izdavač iz glavne struje. Heterodòksni pristup ekonomiji možda ima 10 posto akademika,” rekao je. No, kad su kandidati za američke predsjedničke izbore krenuli u kampanje s obećanjima o radikalnim promjenama mi smo odvagnuli da je “trenutak savršen”.

Promatrači aktualne rasprave o MMT-u mogu primijetiti da ekonomisti teškaši i milijarderi na ideju reagiraju izrazito snažno, često posežući za uvredama umjesto argumentima. No klima se definitivno mijenja, dijelom jer monetarne politike Feda, ECB-a ili BoJ-a (Japanske središnje banke) opstojnost Moderne teorije potvrđuje u realnom vremenu, dijelom jer američki predsjednik Trump otvoreno govori da je deficit nevažan. Napokon, sve veći broj ljudi danas zna da se novac postojano stvara u epohalnim količinama, ali većinom za privatni, umjesto javni sektor.

>>>Moderna monetarna teorija dobila neočekivanu potporu Wall Streeta: NYT

Aktualnu raspravu će, zgodno tempirano, dodatno raspiriti ekonomistica Stephanie Kelton koju je američki demokratski senator Bernie Sanders unajmio za vođenje predsjedničke kampanje u 2016. godini. Kelton je teoretičarka MMT-a, a njezina knjiga s nazivom “Mit o deficitu: Moderna monetarna teorija i stvaranje ekonomije za ljude” izlazi u ljeto 2020., odnosno u jeku izbora za novog američkog predsjednika.

Copy/paste makroekonomija

Profesor John Watkins sa Sveučilišta Utah za Bloomberg kaže da će novi udžbenik o MMT-u početi koristiti sljedećeg semestra. On studente makroekonomiji uči već tri desetljeća i vjeruje da na polju nedostaje “intelektualne različitosti”.

“Većina makro tekstova kopiraju jedni druge,” rekao je. “Toliko je profesora naučeno na mainstream ekonomiku da će najvjerojatnije nastaviti učiti ideje koje imaju malo ili nimalo značaja za svijet.”

>>>Rohatinski predlaže ciljano stvaranje novca za spas brodogradnje: MMT

Mitchell dodaje da interes za udžbenik postoji i izvan akademije. Uključujući investitore i političare. On je dobio poziv na godišnju konferenciju britanskih Laburista i ovih dana “drži predavanja i radionice za financijsku zajednicu.”

“Oni su iznenada uvidjeli da je ovo nešto što bi trebali razumjeti.”