Biznis i ekonomijaPreporučeno

Predsjednički kandidat Andrew Yang: Ja sam onaj Azijac koji svima želi dati po 1000 dolara mjesečno

Poduzetnik Andrew Yang, jedan od sve brojnijih demokratskih kandidata za američke predsjedničke izbore u 2020. godini, kaže da bi njegova ideja o uvođenju bezuvjetnog temeljnog dohotka od 1000 dolara za sve Amerikance bila “game changer”.

Yang kaže da su svi Amerikanci načuli o “onom Azijcu koji svima misli dati 1000 dolara”.

Yang, čija kampanja usko fokusirana na temeljni dohodak privlači pažnju birača i medija, vjeruje da bi njegov plan potpirio ekonomski rast i nadoknadio gubitak poslova koji nestaju zbog automatizacije.

>>>Andrew Yang: bezuvjetni dohodak će financirati ‘dividenda’ kompanija poput Amazona

“Ja sam pogledao brojke širom zemlje i posljednjih sedam godina pomogao u stvaranju nekoliko tisuća radnih mjesta na srednjem zapadu i na jugu. I stoga znam da bi 1000 dolara mjesečno bila ključna životna promjena (egnl. game-changer) za desetke milijuna Amerikanaca,” rekao je za CNN. Novac bi potaknuo ekonomsku aktivnost i “to bi radnu snagu učinilo puno dinamičnijom,” dodaje.

Yang kroz kampanju često upozorava na gubitak poslova zbog napretka tehnologije i sugerira da je automatizacija velikog broja radnih mjesta u pojedinim dijelovima SAD-a kumovala izboru Trumpa. On drži da bi bezuvjetni temeljni dohodak služio kao “plan osiguranja” uslijed brzih promjena i Amerikancima “otvorio pravi put naprijed”.

>>>Politika pobornika temeljnog dohotka Andrewa Yanga – anime style

“Ono što me najviše uzbuđuje, vi možete vidjeti da bi to popravilo zdravlje ljudi, prehranu. To bi popravilo školske ocjene, to bi pospješilo mentalno zdravlje. To bi pomoglo ljudima da naprave tranziciju u vrijeme povijesnih promjena,” rekao je.