PolitikaPreporučeno

Putin naredio taktičke nuklearne vježbe, Medvjedev upozorio na ‘globalnu katastrofu’

Rusija je u ponedjeljak najavila razmještanje taktičkog nuklearnog oružja kao dio vojne vježbe nakon što su Francuska, Britanija i Sjedinjene Američke Države eskalirale retoriku i sugerirale razmještanje svojih postrojbi unutar Ukrajine.

Rusija na rizik od nuklearnog sukoba postojano upozorava od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Pojedini ukrajinski saveznici, a osobito Britanci, u posljednjim mjesecima govore da se s porazom suočen Kijev ne bi trebao suzdržavati od raketnih udara na ruski teritorij ili pozivaju na jednostrano uključivanje u sukob koje ne bi aktiviralo članak 5. Sjevernoatlantskog saveza (NATO) o zajedničkoj obrani.

Rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je u takvom kontekstu najavilo vojne vježbe koje uključuju pripremu i razmještanje ne-strateškog nuklearnog oružja.

Priopćenje navodi da je vježbu, u kojoj će sudjelovati Južni vojni okrug, zrakoplovstvo i mornarica, naredio predsjednik Vladimir Putin.

Cilj manevara je osigurati ruski teritorijalni integritet i suverenitet “u odgovoru na provokativne izjave i prijetnje pojedinih zapadnjačkih dužnosnika protiv Ruske Federacije,” obrazložili su iz ministarstva.

“Globalna katastrofa”

Eskalaciju je u ponedjeljak komentirao i uvijek rječit zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, Dmitrij Medvjedev.

“Širi se zbor neodgovornih gadova iz redova zapadnjačkih elita koji pozivaju na slanje svojih trupa u nepostojeću zemlju. Sada uključuje članove američkog Kongresa, francuske i britanske administracije, te neke luđake iz baltičkih država i Poljske. Oni također pozivaju na aktivnu upotrebu svog raketnog oružja, prethodno isporučenog banderovcima protiv cijelog teritorija Rusije,” napisao je Medvjedev u poduljoj objavi na X-u čiji je sukus da bi izravno raspoređivanje zapadnjačkih snaga ili korištenje dalekometnog oružja rezultiralo nuklearnom odmazdom i “katastrofom”.

“Slanje svojih trupa na j.(ebeni) teritorij Ukrajine značit će izravno angažiranje njihovih zemalja u ratu, a mi ćemo na to morati odgovoriti. I, nažalost, ne unutar j.(ebene) ukrajinske granice. U tom slučaju nitko od njih neće se moći sakriti ni na Capitol Hillu, ni u Elizejskoj palači, ni u Downing Streetu 10. Bit će to globalna katastrofa. To je nešto što su Kennedy i Hruščov uspjeli razumjeti prije više od 60 godina; i nešto što današnji infantilni debili na vlasti na zapadu ne žele shvatiti,” raspalio je Medvjedev u obrazloženju povoda za taktičke nuklearne vježbe.

Reuters rezimira da su Rusija i Sjedinjene Američke Države daleko najveće nuklearne sile čije vojske raspolažu s više od 10.600 od 12.100 nuklearnih bojevih glava. Na trećem je mjestu Kina, a slijede Francuska i Britanija.

Federacija američkih znanstvenika procjenjuje da Rusija raspolaže s 1.558 taktičkih nuklearnih bojevih glava, iako je brojka neizvjesna uslijed nedostatka transparentnosti.

“Bez presedana”

Eskalacija napetosti stiže nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi u obranu Ukrajine trebali priskočiti vojnici iz europskih zemalja i nakon što je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao da Kijev britansko oružje može koristiti za udare na ciljeve unutar Rusije.

Rusija je zbog izjava prizvala relevantne veleposlanike.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjave je karakterizirao kao “potpuno novu rundu eskalacije napetosti.”

“To je bez presedana, i, dakako, zahtjeva posebnu pozornost i posebne mjere,” rekao je prema citatu Reutersa.

Putin je Zapad u ožujku upozorio da bi izravni sukob Rusije i NATO-a bio na korak od Trećeg svjetskog rata, što je “scenarij kakav gotovo nitko ne priželjkuje”.


Povezane vijesti

Comment here