PolitikaPreporučeno

Temeljno pravo na pobačaj i pristojni minimalac u ‘industrijskoj kampanji’ europskih Zelenih

‘Spitzenkandidati’  europskih Zelenih/Europskog zelenog saveza ušli su u subotu na skupu u Bruxellesu u kampanju za europske izbore pozivom na zeleniju, ravnopravniju i uključiviju Europu, u skladu s prioritetima stranačkog manifesta usvojenog krajem godine u Berlinu.

Europska stranka Zeleni/EFA je na političkom skupu “Zeleni val” ušla u kampanju pred europske izbore koji će se održati od 23. do 26. svibnja, a fokus će biti na borbi protiv klimatskih promjena, ravnopravnosti spolova, sigurnim migracijama, vladavini prava i pravednom oporezivanju.

>>>Izbori zazelenili EP

Njihovi ‘spitzenkandidati’ za predsjednika Europske komisije (EK), Njemica Ska Keller i Nizozemac Bas Eickhout, istaknuli su da će se Zeleni zauzimati za ekologizaciju gospodarstava,  jačanje željezničke infrastrukture i nametanje vlakova kao alternative avionima, osiguravanje pristojnog minimalnog dohotka te uključivanje prava na pobačaj u Povelju Europske unije o temeljnim pravima.

“Moramo djelovati i izboriti se za drukčiju Europu – zelenu, održivu, socijalnu i uključivu Europu”, rekao je Eickhout.

On je u više navrata isticao da se gospodarski i socijalni plan rada EU-a mora temeljito promijeniti. Prema nizozemskom eurparlamentarcu, manifest Zelenih dobio je na skupu u Berlinu jasnu ekonomsku dimenziju.

Bas Eickhout; Foto: EU Greens

Tada je komentirao da 12 točaka koje manifest Zelenih formulira više sliči na industrijski plan rada, što “prije 20 godina možda ne bi bilo logično za našu stranku, ali sada jest”.

Mladenačka svijest

Keller je na skupu u Bruxellesu istaknula da Zeleni više nisu osamljeni u svojim ciljevima jer su građani, a osobito mladi, posebice zabrinuti zbog stanja okoliša. To je potvrdio i predsjednik stranke ORaH Zorislav Antun Petrović, rekavši da “svijest o klimatskim promjenama među mladima jača, što su i pokazali izlaskom na ulice”.

Nakon što je Šveđanka Greta Thunberg pokrenula globalni pokret “Petkom za budućnost”, njemu su se priključili i hrvatski srednjoškolci. Prosvjed je organiziran sredinom ožujka putem Facebook stranice “School Strike 4 Climate Croatia” čiji je cilj bio potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena.

>>>Proračun EU-a za 2020.: 168,3 milijarde eura za radna mjesta, klimatske promjene, rast i sigurnost

“Klimatske promjene su problem koji prepoznaju mlade generacije, a europski Zeleni su prvi koji su na te promjene počeli ukazivati”, rekao je za Hinu čelnik ORaH-a Zorislav Antun Petrović koji je prisustvovao skupu “Zeleni val” u Bruxellesu.

ORaH na europske izbore izlazi u koaliciji s Možemo! i Novom ljevicom, a novi predsjednik stranke vjeruje da se zelenim temama može potaknuti veći odaziv mladih na izborima nego što je to bilo 2014. godine kada je svoj glas dalo tek 13 posto mladih u Hrvatskoj.

“Moramo djelovati i izboriti se za drukčiju Europu – zelenu, održivu, socijalnu i uključivu Europu”,

BAS EICKHOUT

Hrvatska tranzicija prema obnovljivoj energiji

Osim u koaliciji Zelene ljevice, borba protiv klimatskih promjena bit će među prioritetima kampanje drugih stranaka poput Zelene liste i Starta, ali Petrović ne smatra da će se glasovi za Zelene raspršiti na više opcija.

“ORaH je jedina hrvatska stranka unutar europske zelene grupacije i samim time smo najpouzdaniji kada se progovara o zelenim temama”, uvjeren je Petrović.

Istaknuo je da će fokus kampanje u Hrvatskoj biti na “prelasku na obnovljive izvore energije jer je njihovo uvođenje u energetski sustav Hrvatske ključno za usporavanje klimatskih promjena, na zaštitu tla i malih, ekoloških proizvođača, ali i na ulaganje u zelene tehnologije što bi trebalo voditi otvaranju novih radnih mjesta”.

>>>Izvještaj sa sučeljavanja pučkih, socijalističkih, liberalnih i zelenih ‘spitzenkandidata’

Ska Keller, koju su i na prošlim izborima Zeleni imenovali vodećom kandidatkinjom za novu predsjednicu Europske komisije je tijekom obraćanja okupljenima također rekla da se nada zadržavanju 28 članica u Europskoj uniji, što je komentirao i predsjednik ORaH-a.

“Zeleni/EFA se zalaže za zaustavljanje brexita jer smatramo da u Europskoj uniji trebaju biti sve europske zemlje pa se nadam da će Velika Britanija biti pametna i osigurati ostanak u EU”, rekao je Petrović.

Grupacija Zelenih u trenutnom sazivu Europskog parlamenta broji 52 zastupnika, od kojih je šestero iz Ujedinjenog Kraljevstva. Hrvatski predstavnik je Davor Škrlec koji je prije pet godina ušao u EP na listi ORaH-a.