PreporučenoTech

‘Ostvaren je san Paula Allena’: pogledajte prvi let divovskog aviona za lansiranje satelita

Golemi avion tvrtke Stratolaunch sa šest motora i najvećim rasponom krila na svijetu u subotu je uspješno završio prvi let iznad kalifornijske pustinje Mojave, ostvarivši san suosnivača Microsofta Paula Allena koji je preminuo prošlog listopada.

Allen je kompaniju Stratolaunch utemeljio s ciljem razvoja platforme za lansiranje satelita iz atmosfere, a njen izvršni direktor Jean Floyd kaže da su prvi let i slijetanje aviona bili “spektakularni”.

“Bio je to emocionalni trenutak za mene, osobno gledati ovu veličanstvenu pticu u letu, vidjeti ostvarenje Paul Allenova sna svojim vlastitim očima,” rekao je Floyd na telekonferenciji za medije.

Premjerni let mlažnjaka je trajao dva i pol sata, postignuta je maksimalna brzina od 304 kilometara na sat i visina od 5,181 metara. “Ja sam za vrijeme uzlijetanja Paulu šapnuo ‘hvala ti’ jer mi je omogućio da budem dio ovog izvanrednog postignuća,” rekao je Floyd.

Test pilot Evan Thomas kaže da je let “sve u svemu bio fantastičan” i da se avion većinu vremena ponašao u skladu s očekivanjima. “Avion se jako ugodno i glatko vinuo sa zemlje,” rekao je. “On je definitivno bio spreman za let, on je želio letjeti i brzo se penjao.”

>>>Musk dobio frišku investicijsku injekciju od milijardu dolara za ‘Starlink’

Avion, čiji je razvoj potrajao sedam godina, može ponijeti do tri rakete za lansiranje satelita, što omogućuje raspon krila od 117 metara, trenutno veći od bilo kojeg drugog zrakoplova. Kompanija rakete namjerava lansirati na visini od 10,500 metara.

Foto: stratolaunch.com

Prednosti sustava, kakve već koristi američka vojska za testiranje raznih letjelica, uključuje neovisnost od fiksnih lansirnih platformi i vremenskih prilika, ali i značajno manje troškove postavljanja satelita u orbitu.

Iako Stratolaunch svoj 73 metra dugačak avion naziva najvećim na svijetu, pojedini zrakoplovi imaju duži trup. Duljina teretnog Antonova AN 225 od nosa do repa iznosi 84 metra, dok je Boeing 747-8 dugačak 76 metara.