Biznis i ekonomijaPreporučeno

Draghi zabrinut za neovisnost Feda

Šef Europske središnje banke Mario Draghi u subotu je u raritetnom potezu ponudio komentar na aktualnu političku situaciju u Americi gdje se lagano formira konsenzus da predsjednik Donald Trump narušava neovisnost Federalnih rezervi (FED).

Draghi je u subotu novinarima koji prate sastanke Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu rekao da je “zasigurno zabrinut oko neovisnosti središnjih banaka”, posebice “u najvažnijoj jurisdikciji svijeta”.

“Središnje banke bi trebale ostati slobodne u biranju najboljeg modaliteta za ispunjavanje” svojih mandata.

MARIO DRAGHI

Opaska je značajna jer guverneri središnjih banaka rijetko komentiraju politiku ili događaje izvan svojih ekonomija. Draghi je kasnije viđen u razgovoru s predsjedateljem FED-a, Jeromeom Powellom, kojeg Trump često i na trenutke gnjevno optužuje da ne pruža dovoljnu monetarnu podršku američkoj ekonomiji.

>>>Rasprodan je prvi udžbenik Moderne monetarne teorije

Trump je u posljednjim danima predložio dvojicu kandidata za upravno vijeće FED-a s upitnim iskustvom i neupitnom lojalnošću. Među njima su Herman Cain, bivši direktor lanca picerija “Godfather” čiju su nominaciju u neobično razumnom potezu u petak odbacili sami Republikanci i Stephen Moore, konzervativac koji otvoreno priznaje nedostatak iskustva u monetarnoj politici i sklonost predsjednikovim smjernicama.

“Ako središnja banka nije neovisna tada ljudi mogu pomisliti da odluke o monetarnoj politici prate političke savjete umjesto objektivne procjene ekonomskih izgleda,” rekao je Draghi. “Središnje banke bi trebale ostati slobodne u biranju najboljeg modaliteta za ispunjavanje” svojih mandata.

Bloomberg prenosi da su politički utjecaj i uplitanje u poslove središnjih banaka ključne teme na marginama tekućih razgovora. Uz Trumpa, za narušavanje neovisnosti su optuženi političari iz Indije i Turske.