PreporučenoTech

Monstruozne doze izvornog koronavirusa rezultirale totalnim neuspjehom u izazivanju COVID-19

Svježe recenzirano istraživanje objavljeno 1. svibnja u renomiranom žurnalu Lancet Microbe1 otkriva da je zaraza izvornim sojem koronavirusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest COVID-19 “nemoguća” u osoba koje su cijepljene i/ili su preboljele inicijalnu infekciju.

Znanstvenici su ispitivanje proveli na 35 osoba kojima su postupno administrirane sve zasićenije i zasićenije doze SARS-CoV-2, ali su se napori pokazali uzaludnima jer niti jedan subjekt nije obolio od covida.

Prvi sudionici dobili su jednaku majušnu dozu “drevnog” soja koja je u prijašnjim istraživanjima rezultirala zarazom, ali se pokušaj reinfekcije pokazao neuspješnim.

Istraživači su potom započeli s postupnim snaženjem doza dok nisu dosegli razinu 10.000 puta veću od inicijalne. Nekolicina dionika je nakon zaprimanja “turbo” doze razvilo kratkotrajne simptome hunjavice, ali ne i bolest.

“Bili smo prilično iznenađeni,” rekla je Susan Jackson, kliničarka na Oxfordu i suautorica istraživanja. “Gledajući unaprijed, ako želite studiju o izazovima s COVID-om, morat ćete pronaći dozu koja inficira ljude.”

Osvrt na neuspjeh objavljen u britanskom žurnalu Nature citira i poteškoće u izazivanju zaraze u drugim komplementarnim istraživanjima u kojima su korišteni različiti sojevi, uključujući “Deltu” i “Omikron”.

Povezane vijesti

Comment here