PreporučenoTech

Teksas tuži Pfizer zbog laži o učinkovitosti cjepiva

Teksaški državni odvjetnik Ken Paxton optužuje proizvođače cjepiva Pfizer i BioNTech da su lagali o učinkovitosti svojeg naširoko primijenjenog cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Paxton je tužbu pokrenuo na državnom sudu u Okrugu Lubbock, njezin je sadržaj otpečaćen 30. studenoga.

Odvjetnik je naveo da su američki Pfizer i njemački BioNTech zavaravali javnost tvrdnjama da je učinkovitost njihovog mRNK cjepiva u priječenju bolesti COVID-19 95%.

“Neispravni proizvod koji se prodaje lažima”

Tužba navodi da su proizvođači koristili “relativno smanjenje rizika” utemeljeno na samo dva mjeseca kliničkih ispitivanja i da “apsolutno smanjenje rizika” induciranog cjepivom, odnosno njegova realna učinkovitost, iznosi tek 0.85%.

U podnesku je također naveo da se pandemija pogoršala čak i nakon masovnih kampanja cijepljenja.

“Pfizer je hotimice lažno predstavio učinkovitost svojeg cjepiva protiv COVID-19 i cenzurirao osobe koje su prijetile da će širiti istinu kako bi omogućio brzo usvajanje proizvoda i proširio svoju komercijalnu priliku,” navodi se u tužbi koja od kompanije sa sjedištem u New Yorku traži da prestane s iznošenjem lažnih tvrdnji o cjepivu.

Odvjetnik traži i kaznu u iznosu većem od 10 milijuna dolara temeljenu na teksaškim zakonima koji potrošače štite od zavaravajućeg marketinga.

Pfizer je u izjavi napisao da su navodi o učinkovitosti njegovog cjepiva “točni i utemeljeni u znanosti” i da tužba nema osnove, te da je cjepivo “pokazalo povoljan sigurnosni profil u svim dobnim skupinama i pomoglo u zaštiti od teških ishoda COVID-19, uključujući hospitalizaciju i smrt”.

“Pfizer nije rekao istinu o svojim cjepivima protiv COVID-19,” napisao je Paxton u priopćenju za javnost. “Tražimo pravdu za ljude u Teksasu, od kojih su mnogi tiranskim naredbama o cjepivima bili prisiljeni na uzimanje neispravnog proizvoda koji se prodaje lažima.”

“Znanost”

Reuters piše da stručnjaci za infektivne bolesti drže da je relativno smanjenje rizika smisleniji modalitet prosudbe o učinkovitosti cjepiva od apsolutnog. Relativni rizik pokazuje koliko dobro cjepivo štiti primatelje u odnosu na kontrolnu skupinu studije.

Grabancijaš je u jeku pandemije objavio rezultate mnogih neovisnih istraživanja i svjedočanstava koja su ukazala ili dokazala da su tvrdnje proizvođača Pfizer/BioNTech o učinkovitosti i sigurnosti njihovog cjepiva znanstvena-fantastika i da je učinkovitost njihovih proizvoda ispod granice od 51% koja se ususret pandemiji smatrala kao minimum za primjenu.

Pfizer je sa sličnim tužbama zbog laži ili izazivanja ozljeda suočen i u drugim zemljama, uključujući Njemačku ili Belgiju.