PolitikaPreporučeno

Netanyahu: kad ICC istražuje Izrael za lažne ratne zločine to je čisti antisemitizam | VIDEO

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čija je vojska u dva mjeseca zaključno sa 7. prosinca pobila najmanje 17.177 ljudi, u petak je reagirao na rastući konsenzus da Izraelske obrambene snage (IDF) u Pojasu Gaze krše međunarodno pravo, čine zločine protiv civilnog stanovništva i zločine protiv čovječnosti.

Njegova je izjava naizgled usmjerena na upozorenje tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu da bi Izrael “mogao požaliti” ako ne zauzda svoje atavizme.

“Kada ICC istražuje Izrael zbog lažnih ratnih zločina to je čisti antisemitizam. Sud utemeljen da bi spriječio zvjerstva poput nacističkog holokausta protiv židovskog naroda, sada cilja jednu državu židovskog naroda. Prvo nečuveno tvrdi da kada Židovi žive u našoj domovini – da je to ratni zločin. Drugo, da kada se demokratski Izrael bori protiv terorista koji ubijaju našu djecu i raketiraju naše gradove – mi činimo još jedan ratni zločin. Istovremeno, ICC odbija istražiti brutalne diktature poput Irana i Sirije koje gotovo svakodnevno čine užasna zvjerstva. Ja vas kao premijer Izraela uvjeravam: mi ćemo se protiv ovog izvrtanja pravde boriti sa svom svojom moći!” rekao je Netanyahu sa stisnutom pesnicom.

Masovno ubojstvo djece

Izrael, koji ne prihvaća jurisdikciju ICC-a, u posljednjim tjednima gubi naraciju i vjerodostojnost, što je u korelaciji sa zvjerstvima koje svakodnevno čini u palestinskoj enklavi čije stanovnike već dva mjeseca deprivira temeljnih životnih potrepština ili šalje u “sigurna područja” gdje ih potom bombardira.

Prema aktualnim podacima ministarstva zdravstva u Gazi, IDF je u dva mjeseca zaključno sa 7. prosinca pobio najmanje 17.177 ljudi, uključujući najmanje 7.112 djece i 4.885 žena.

UN navodi da je Izrael sa zemljom sravnio široka područja i bez doma ostavio 85% populacije od 2.3 milijuna ljudi.

Ukor

Tužitelj Karim Khan u takvim je okolnostima Izraelu uputio neuobičajeno oštar ukor.

“Bio sam kristalno jasan da je ovo vrijeme za štovanje zakona. Ako se Izrael sada ne podredi, ne bi se trebao žaliti kasnije,” rekao je.

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell prije je ukazao na pokušaje Izraela da kritiku svojih zločina odbaci kao antisemitizam.

Korisnici X-a Netanyahuovu “obranu antisemitizmom” kritiziraju i/ili ismijavaju nesputano, zdušno i žustro.