PolitikaPreporučeno

UN aktivirao članak 99. | masakr civila u Gazi

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u srijedu je aktivirao članak 99. temeljne Povelje UN-a koji mu dopušta da pozornost Vijeća sigurnosti usmjeri na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može “ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”.

Guterres je za člankom posegnuo prvi put od preuzimanja dužnosti u 2017. godini. Glasnogovornik UN-a, Stephane Dujarric, novinarima je rekao da on nije aktiviran desetljećima.

Katastrofa

“Suočeni smo s ozbiljnim rizikom kolapsa humanitarnog sustava. Situacija se brzo pogoršava u katastrofu s potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince u cjelini i za mir i sigurnost u regiji,” napisao je glavni tajnik.

“Takav ishod mora se izbjeći po svaku cijenu.”

Sjedinjene Američke Države, najzdušniji saveznik Izraela, ne podržavaju humanitarne stanke za zaštitu civila i jedna su od nekolicine zemalja koje aktivacija članka stavlja na moralnu i etičku kušnju.

Ratni zločini protiv civlnog stanovništva, čovječnosti

Izrael je nakon povijesnih obavještajnih propusta koji su 7. listopada omogućili infiltraciju Hamasa, otmicu 240 i ubojstvo 1.200 ljudi, krenuo u neljudski osvetnički pohod u kojem čini monstruozne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Prema aktualnim podacima ministarstva zdravstva u Gazi, Izraelske obrambene snage (IDF) u dva su mjeseca zaključno s 5. prosinca pobile najmanje 16.248 ljudi, uključujući 7.112 djece i 4.885 žena.

Izrael je u dosadašnjem tijeku rata opetovano pokušao osporiti brojke, ali su renomirani izvori, uključujući Wall Street Journal i Reuters, citirali brojne izvore koji potvrđuju da su podaci o ubijenima u Gazi prikupljaju profesionalno, uključujući od osoba koje su uvježbane ili školovane u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oba izvora u svojim izvještajima podcrtavaju da je broj mrtvih izgledno značajno veći od informacija prikupljenih u realnom vremenu jer su dijelovi Gaze pod okupacijom Izraela nedostupni, brojna su tijela zatrpana u ruinama – smrt je svuda.

Courtesy of Reuters
Novi test humanosti

Palestinski poslanik pri UN-u, Riyad Mansour, u srijedu je rekao da arapski diplomati “fino podešavaju” nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti koja poziva na prekid vatre. Za njezino usvajanje treba najmanje devet glasova i izostanak veta od strane SAD-a, Rusije, Kine, Francuske ili Velike Britanije.

Hrvatska se, uz nevjericu mnogih, krajem studenog uvrstila među 14 žigosanih zemalja koje su ma Općoj skupštini UN-a odbile tadašnji poziv na humanitarno primirje.

Guterres je u pismu Vijeću sigurnosti ponovio da ne postoji učinkoviti mehanizam zaštite civila u enklavi.

“​Nigdje nije sigurno u Gazi,” napisao je.