Biznis i ekonomijaPreporučeno

Putin i MbS vijećali o cijenama nafte, prikazali nepatvorenu bliskost | FOTO

Saudijska Arabija i Rusija, najveći izvoznici nafte u svijetu, u četvrtak su pozvale sve članove Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC+) da se pridruže sporazumu o smanjenju opskrbe za dobrobit globalne ekonomije.

Kremlj je zajedničku izjavu objavio samo nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin sletio u glavni grad Saudijske Arabije, Rijad, gdje ga je toplo dočekao prestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman Al Saud, znamenit po akronimu MbS.

Ceremonija predstavljanja službenih izaslanstava. S prijestolonasljednikom, predsjedavajućim Vijeća ministara Saudijske Arabije Mohammedom bin Salmanom Al Saudom (desno); Foto: Foto: Alekesj Nikolskij, Kremlj/RIA Novosti
Kartel

OPEC, Rusija i druge članice “plus kluba” prošlog su tjedna dogovorile da će proizvodnju dobrovoljno stegnuti za oko 2.2 milijuna barela dnevno (bpd). Udjel Saudijske Arabije i Rusije u kvoti iznosi 1.3 milijuna bpd-a.

“U području energetike, dvije su strane pohvalile međusobnu blisku suradnju i uspješne napore zemalja OPEC+ u jačanju stabilnosti globalnih tržišta nafte,” navodi se u priopćenju Kremlja.

“One su naglasile značaj nastavka ove suradnje, te potrebu da se sve zemlje sudionice pridruže OPEC+ sporazumu, na način koji služi interesima proizvođača i potrošača te podupire rast globalnog gospodarstva.”

Ceremonija predstavljanja službenih izaslanstava. Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov (lijevo) i prijestolonasljednik, predsjedavajući Vijeća ministara Saudijske Arabije Mohammed bin Salman Al Saud. Foto: Alekesj Nikolskij, Kremlj/RIA Novosti

Reuters bilježi da je ruska inačica priopćenje koristila riječ “pridruživanje”, dok je engleski prijevod tražio “pridržavanje” sporazuma.

Saudijska državna izvještajna agencija SPA također je podcrtala da su MbS i Putin vijećali o razmjerima i opsegu rezova unutar organizacije.

Izvori s uvidom u tržište nafte kažu da su eksplicitne javne opaske Kremlja i kraljevstva o “pridruživanju” rezovima izgledno usmjerene na specifične naftne sile.

Putin danas boravi u Iranu na konzultacijama s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

Nepatvorena bliskost

Reuters piše da je Putinov vanjskopolitički izlet u Rijad i Abu Dhabi donekle zagonetan i da neposredno nije jasno što je točno zahtijevalo konzultacije uživo ili raritetne prekomorske letove tijekom kojih predsjednički zrakoplov prate četiri ruska borbena lovca.

Kremlj je izvijestio da su razgovori Putina i MbS-a evolvirali i oko sukoba u Gazi, Ukrajini i Jemenu – iranskog nuklearnog programa i produbljivanja obrambene suradnje.

Putin i MbS, koji  zajedno kontroliraju jednu-petinu dnevne globalne proizvodnje nafte, još su jednom, kroz govor tijela i rukovanja nepatvoreno pokazali međusobnu bliskost.

Tridesetosmogodišnji princ i 71-godišnji predsjednik žele – i trebaju visoke cijene nafte jer je ona krvotok njihovih gospodarstava.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski princ Mohammed bin Salman Al Saud; Foto: Alekesj Nikolskij, Kremlj/RIA Novosti

Putin je tijekom javno emitiranog razgovora s MbS-om rekao da je princ trebao posjetiti Moskvu ali se plan promijenio u posljednjem trenutku, zbog čega je odlučio skoknuti u Rijad.

“Čekali smo vas u Moskvi,” rekao je Putin princu sa smiješkom. “Znam da su događanja prisilila na korekciju tih planova, ali već sam rekao da ništa ne može spriječiti razvoj naših prijateljskih odnosa.”

“Ipak, sljedeći bi sastanak trebao biti u Moskvi,” dodao je.

MbS je kroz prevoditelja odgovorio: “Naravno, spreman sam na to.”

“Onda smo se dogovorili,” zaključio je Putin.