PolitikaPreporučeno

Putin u posjetu ‘dobrim prijateljima’, UAE i Saudijskoj Arabiji

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je u pratnji ruskih borbenih mlažnjaka sletio u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) gdje će vijećati o cijenama nafte koje padaju unatoč dobrovoljnom smanjenju proizvodnje u članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte i Rusiji (OPEC+).

“Dragog prijatelja” Putina u Abu Dhabiju je dočekao predsjednik, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, nad zračnom lukom su letjeli vojni zrakoplovi UAE-a čiji su tragovi ostavili boje ruskog barjaka.

“Naši odnosi, ponajviše radi vaše pozicije, dosegli su visoku razinu bez presedana,” rekao je Putin domaćinu. “UAE je glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu.”

Vladimir Putin u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima; Foto: Andrej Gordeev, ‘Vedomosti’/Kremlj

Putin je prije najavio da će razgovarati o suradnji unutar OPEC+, čiji članovi namiruju 40% svjetskog tržišta naftom, ratu u Gazi i Ukrajini.

Geopolitika

On će nakon UAE otputovati u Saudijsku Arabiju na vijećanje s kraljevskim princem Mohammed bin Salman Al Saudijem znamenitim po akronimu MbS s kojim se uživo nije sastao od 2019. godine.

Kremlj je najavio razgovore o nafti i ratnim žarištima, uključujući situaciju u Gazi, Jemenu i Siriji.

Saudijska Arabija slovi kao najveći svjetski izvoznik nafte i izgledno je spremna na daljnje smanjenje proizvodnje kako bi poduprla njezinu cijenu. Reuters pretpostavlja da će lideri promišljati o daljnjim koracima, odnosno treba li i za koliko sasjeći output i kako provjeriti da se, kao stranke, pridržavaju dogovara.

OPEC+ na posljednjem vijećanju nije postigao konsenzus.

Putin i MbS, koji zajedno kontroliraju jednu petinu globalne dnevne proizvodnje nafte, već dugo uživaju bliske odnose.

Putin je za rat u Gazi i previranja na Bliskom istoku okrivio vanjsku politiku Sjedinjenih Američki Država što je osnažilo njegovu poziciju među arapskim saveznicima čiji su odnosi s Washingtonom i Bruxellesom narušeni “zelenom tranzicijom”, odnosno porivima i pozivima za dokidanje fosilnih goriva koja su temelj njihova prosperiteta.

Ruski predsjednik će nakon turneje u četvrtak u Moskvi ugostiti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.