PolitikaPreporučeno

Saudijska Arabija zabranila bičevanje

Saudijska Arabija je odlukom vrhovnog suda ukinula bičevanje kao kaznu što su kralj i njegov sve moćniji sin predstavili kao “još jedan korak u unaprjeđivanju ljudskih prava,” javlja AFP.

Sud je u obrazloženju odluke naveo da je ona dio reformi koje će “kraljevstvo dovesti u sklad s međunarodnim normama o ljudskim pravima i tjelesnom kažnjavanju.”

Suci će bič i šibu zamijeniti novčanim i zatvorskim kaznama ili radom za javno dobro.

Saudijski sudovi su prije abolicije kaznu šibanjem ili bičevanjem određivale za širok raspon kaznenih djela, od vanbračnog seksa preko remećenja javnog reda do ubojstava. Jedna od zloglasnijih sankcija izrečena je saudijskom blogeru Raifu Badawiju koji je u 2014. godini zbog “uvrede” islama zaradio desetogodišnju zatvorsku kaznu začinjenu s 1,000 udaraca bičem.

>>>Rusija i Saudijska Arabija prisiljene na golema zaduživanja zbog urušavanja tržišta naftom

Izmjene zakona stižu u kontekstu žestokih kritika princa Mohammeda bin Salmana kojeg je Kralj Salman u lipnju 2017. godine imenovao nasljednikom krune. Princ je obećao društvene i ekonomske reforme Kraljevstva ali su njegove riječi zasjenjene represijom koja uključuje grozomorno ubojstvo disidenta i žestokog kritičara vlasti Jamala Khashoggija u listopadu 2018. godine.

Pratite nas na Google vijestima