PolitikaPreporučeno

Posvjedočite silini mržnje, cionističkim pozivima na genocid | rat u Gazi

Palestinski aktivist Yehuda Shaul na X-u je objavio omnibus recentnih objava izraelskih novinara i drugih javnih dionika.

“Ovih su dana u Izraelu, kao odgovor na Hamasov brutalni masakr, postali uobičajeni pozivi na etničko čišćenje Gaze, namjerno ciljanje civila u masovnim razmjerima i drugi dehumanizirajući jezik,” piše u uvodu Shaul pa citira sljedeće primjere:

“Ako se odmah ne vrate svi zarobljenici, pretvorite Pojas u klaonicu. Ako im padne dlaka s glave – pogubite sigurnosne zatvorenike. Prekrši sve norme na putu do pobjede…”

David Mizrahy Verthaim, urednik i novinar

“Gaza mora biti izbrisana s lica zemlje”

Shimon Riklin, novinar

“Vrijeme je za drugu Nakbu*”

Yinon Magal, novinar i političar

“Srušite zgrade!!Bombardirajte sve odreda!!Prestanite s ovom nemoći.Imate sposobnost.Postoji svjetska legitimnost!Sravnite Gazu s zemljom.Bez milosti!Ovaj put nema mjesta milosti!

Revital Gottlieb, zastupnica stranke Likud

“Nakba neprijatelju sada! Ovaj dan je naš Pearl Harbor. Još ćemo izvući pouke. Trenutno, jedan cilj: Nakba*! Nakba koja će zasjeniti Nakbu 48. Nakba u Gazi i Nakba za svakog ko se usudi pridružiti!..”

Ariel Kallner, zastupnik stranke Likud

“Reci, zašto točno imamo atomsku bombu?”

Shimon Riklin, novinar

“Gaza je danas započela rat s IL-om…Kad ste u ratu s drugom državom, ne hranite ih, ne dajete im struju, plin, vodu ili bilo što drugo.”

Giora Eiland, bivša general-bojnica IDF-a

“Zbunjeni ste, ne trebamo ostvariti značajna postignuća u Gazi – moramo eliminirati Gazu.To znači da prostor treba očistiti.”

Yinon Magal, novinar i TV voditelj

“Govorio sam o milijun tijela ne kao o cilju, rekao sam da ako, kako bismo konačno eliminirali vojne sposobnosti Hamasa, uključujući Sinwar i Deif, trebamo milijun tijela, onda neka bude milijun tijela.”

Roy Sharon, novinar

“Izbrišite Gazu, nemojte tamo ostaviti niti jednu osobu.”

Eyal Golan, popularni pjevač

Shaul na vremenskoj crti nudi reference na još desetak sličnih, upečatljivih primjera govora mržnje i/ili pozivanja na genocid.

See what you make of it.

*Nakba

Utemeljitelj David Ben-Gurion modernu je državu Izrael proglasio 14. svibnja 1948. godine kao utočište za Židove koji bježe od progona i traže nacionalni teritorij na zemlji s kojom ih vežu generacije.

Palestinci kreaciju doživljavaju kao Nakbu (usud, katastrofu) koja je rezultirala njihovim razvlaštenjem i zatiranjem snova o državnosti.

>>>Anamneza izraelsko-palestinskih sukoba

Prvi od ratova, koji se odigrao pod kolonijalnim okriljem Britanije, iz Palestine je istjerao 700.000 ljudi, ili polovicu tadašnje arapske populacije.

Izbjeglice su stalne korijene pustile u Jordanu, Libanonu, Siriji, u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Posvjedočite silini mržnje, cionističkim pozivima na genocid | rat u Gazi 19/10/2023 […]

Comments are closed.