Tech

Nutricionistički savjeti za mirniji i kvalitetniji san

Ako navečer ne možete zaspati, pokušajte preskočiti prekasne obroke i obratite pozornost na ono što jedete u poslijepodnevnim i večernjim satima jer to utječe na kvalitetu sna, tvrdi nutricionist Milan Hollingshaus.

On smatra da je općenito najvažnije slušati vlastito tijelo, ali i savjetuje da, ako možete izbjegavate sljedeće namirnice.

>>>Veliko istraživanje potvrdilo blagotvornost maslinova ulja za kardiovaskularno zdravlje

Pića koja sadrže kofein i šećer, kao što su kava, crni čaj ili energetski napici drže nas budnima, pa je bolje izbjegavati ih prije odlaska na spavanje.

“Obilni obroci s mnogo teško ili sporo probavljive hrane, kao što su namirnice od mesa ili one s previše masti, također su teške za želudac“, kaže Hollingshaus.

Radije pojedite manji obrok, serviran na tanjuru manjih dimenzija.

>>>Zaštitni učinak flavonoida na zdravlje posebno uočljiv u pušača i ljubitelja kapljice

Polovicu tanjura neka čine svježe namirnice, poput povrća, četvrtinu hrana bogata proteinima, kao što su pureća prsa ili tofu, a zadnja četvrtina neka budu ugljikohidrati, primjerice krumpir.

To će vaš organizam opskrbiti svim potrebnim nutrijentima i držati vas sitima tijekom noći.

Osluškivanje vlastitog tijela i bioritma

Usto je važno osluškivati vlastiti tjelesni ritam i osobne prehrambene postupke i navike.

Stoga bi sirovu hranu, primijetite li da vam teže pada njezino konzumiranje kasno navečer, bilo dobro zamijeniti kuhanim povrćem.

>>>‘Psihoaktivna’ tamna čoksa učinkovita protiv depre: istraživanje

Odgovor je u osluškivanju vlastitog tijela i bioritma, tvrdi ovaj stručnjak.

“Promijenite li naglo svoje navike, to će vrlo često rezultirati probavnim smetnjama“, kaže Hollingshaus, dodajući da takva promjena može utjecati na faze spavanja i na snove.

“Dogodi li se ponekad da prije spavanja posegnete za obrokom koji bi vam mogao otežati san, pokušajte prije večernjeg odmora olakšati posao probavnom traktu odlaskom u kratku šetnju ili uzimanjem čajeva za probavu, poput kombinacije komorača, anisa i kumina ili mente”, savjetuje njemački nutricionist.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima