Politika

Nagrada Saharov pripala iranskoj mučenici Mahsi Amini

Jina Mahsa Amini i pokret iranskih prosvjednica dobitnice su ovogodišnje nagrade Saharov, priopćio je u četvrtak Europski parlament.

Jina Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog podrijetla, uhićena je u Teheranu 13. rujna zbog navodnog kršenja strogih zakona o nošenju hidžaba. Umrla je tri dana kasnije u bolnici, nakon fizičkog zlostavljanja kojem je bila izložena u pritvoru. Njezina smrt potaknula je masovne prosvjede u Iranu sa ženama kao predvodnicama, a Iran je na prosvjede reagirao silom.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola objavljuje dobitnika Nagrade Saharov 2023.; Foto: Daina Le Lardic

“Ove godine 16. rujna obilježili smo godinu dana od smrti Jine Mahse Amini u Iranu”, podsjetila je u četvrtak predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

>>>Rasplamsala se smrću djevojke potpaljena građanska pobuna u Iranu | VIDEO

“Europski parlament ponosno podupire hrabre ljude koji se nastavljaju boriti za ravnopravnost, dostojanstvo i slobodu u Iranu. Podupiremo one koje, čak i iz zatvora, ne odustaju od pokreta “Žene, život, sloboda”. Odabirom njih kao laureata Nagrade Saharov za slobodu misli 2023., Parlament podsjeća na njihovu borbu i nastavlja odavati počast svima koji su platili najvišu cijenu za slobodu”, dodala je Metsola, priopćio je Europski parlament.

Pratite nas na Google vijestima