PolitikaPreporučeno

Rasplamsala se smrću djevojke potpaljena građanska pobuna u Iranu | VIDEO

Prosvjednici u Teheranu i drugim iranskim gradovima u četvrtak su palili policijske postaje i vozila uslijed gnjeva potaknutog smrću mlade žene koja je pod nerazjašnjenim okolnostima preminula u pritvoru “moralne policije”.

>>>U građanskoj pobuni gorjela 731 banka, napadnuto više od 50 uporišta sigurnosnih snaga: IRNA

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini prošlog je tjedna uhićena u Teheranu jer je nosila “neprikladnu odjeću”. Mlada je žena tijekom zadržavanja “pala u komu” i preminula, vlasti su najavile istragu slučaju.

Nemiri u 50 gradova

Incident je rasplamsao velik i dugo zatomljen gnjev i provocirao najveće prosvjede od 2019. godine. Iskrenje je započelo na sjeverozapadu gdje obitavaju iranski Kurdi, da bi se plamen građanskog nezadovoljstva u posljednjim danima proširio na najmanje 50 gradova, uključujući prijestolnicu.

Lokalna i agencijska izvješća bilježe krvoprolića. Pripadnik iranske provladine paramilitarne organizacije Basij u srijedu je preminuo nakon uboda nožem u gradu Mashhadu.

Iranska izvještajna agencija Tasnim navodi da su “bande i izgrednici” u srijedu vatrenim oružjem ubile i drugog člana Basija u gradu Qazvinu.

Reuters bilježi da su potvrđene najmanje četiri smrti osoba povezanih s režimom.

Buđenje latentnog nezadovoljstva  

Prosvjednici su na sjeveroistoku zapalili policijsku postaju uz povike: “Umrijet ćemo, umrijet ćemo ali Iran ćemo vratiti”.

Videozapisi podijeljeni na Twitter računu organizacije 1500tasvir bilježe i ilustriraju razmjere građanskog gnjeva na različitim lokacijama.

>>>Iran kroz 12 mjeseci uhvatio 17 špijuna CIA-e, pojedine osudio na smrt: agencije

Smrt Amini ponovno je okinula od Islamske Republike postojano potisnuto i gušeno nezadovoljstvo potaknuto zapadnjačkim sankcijama narušenim životnim standardom, ograničavanjem osobnih sloboda, strogim pravilima odijevanja za žene i drugim društveno-ekonomskim okolnostima.

Reminiscencija, zazivanje smrti

Iranski se svećenici pribojavaju oživljavanja široke nacionalne pobune koju je u 2019. godini potaknuo rast cijena motornih goriva a koja se pokazala najkrvavijom u povijesti republike.

Procjenjuje se da je u tadašnjim previranjima ubijeno 1,500 ljudi.

>>>Iranske pokrajine ‘offline’ ususret komemoraciji 1.500 ljudi koje su ubile snage sigurnosti

O silini aktualno gnjeva svjedoči i izravna spomen iranskog vrhovnog vođe Alija Hameneija i njegova sina Mojtaba koji bi mogao naslijediti njegovu ulogu.

“Hamenei zli čovječe, zakopat ćemo te pod zemlju!” i “Mojtaba, neka umreš i ne postaneš vrhovni vođa,” vikalo se i pjevalo u Teheranu i drugdje.

Blackout

Izvješća kurdske grupe za promicanje ljudskih prava Hengaw, za koja vodeće izvještajne agencije kažu da se ne mogu neovisno provjeriti, tvrde da je u kurdskim područjima sa srijedom ubijeno 12 prosvjednika.

Iranski dužnosnici odbacuju navode i sugeriraju da su pogibiju izazvali “naoružani disidenti”.

>>>Velika građanska pobuna u Iranu: VIDEO (2019.)

Uobičajeno, nemiri su popraćeni uskraćivanjem pristupa internetu i softveru za razmjenu poruka.

Zapisi podijeljeni na društvenim mrežama sugeriraju osobit gnjev žena koje, uz odobravanje okupljenih, javno režu kosu ili spaljuju vela.

Poziv, prijetnja Revolucionare garde

U četvrtak je reagirala i moćna, za populaciju zastrašujuća iranska Revolucionarna garda čiji su lideri pravosuđe pozvali da procesuira “one koji šire lažne vijesti i glasine”.

>>>SAD ubio iranskog general bojnika Soleimanija, legendarnog borca protiv Islamske države

“Izrazili smo suosjećanje s obitelji i rodbinom pokojne Mahse Amini, a od pravosuđa smo zatražili da identificira one koji šire lažne vijesti i glasine na društvenim mrežama i na ulici i koji ugrožavaju psihičku sigurnost društva te da se s njima obračuna odlučno,” rekli su iz garde.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima