Biznis i ekonomija

Nastavlja se urušavanje austrijskog imovinskog i trgovačkog titana Signe

Podružnice i tvrtke pod okriljem austrijskog imovinskog i trgovačkog titana Signe očekuje još stečajeva, rekla je u petak osoba upoznata s kolapsom za Reuters.

Insolventnost se širi nakon što je Signa Holding GmbH s krajem prosinca pred bečkim sudom zatražio zaštitu od naplate i najavio restrukturiranje kroz unutarnju administraciju. Nepodmireni dug iznosi oko 5 milijardi eura.

Signa, u većinskom vlasništvu austrijskog tajkuna Renéa Benka, u portfelju ima znamenito zdanje Chyrsler u New Yorku, značajan broj trgovina i velikih trgovačkih centara širom Njemačke, Austrije i Švicarske.

Njemački tjednik Der Spiegel u petak je, bez navođenja izvora, izvijestio da Signa Prime, još jedan važan dionik s holdingom koji uključuje hotel Park Hyatt u Beču i neboder Elbtower u Hamburgu, također priprema zahtjev za stečaj pod svojom upravom.

Osoba upoznata s usudom za Reuters je uz uvjetovanje anonimnosti rekla da je kroz prošli tjedan podneseno još zahtjeva i da će se domino efekt nastaviti.

Detalji o restrukturiranju Signa Prime trebali bi biti poznati u sljedeća dva tjedna.

Signa je zasad najveća žrtva stezanja monetarne politike u europodručju koje osobito pogađa sektor građevinarstva i nekretnina u Njemačkoj.