Biznis i ekonomijaPreporučeno

Signa proglasila stečaj

Imovinski, graditeljski i trgovački titan Signa u srijedu je proglasio stečaj nakon što su propali zadnji pokušaji da se osigura financiranje.

Riječ je o do sad daleko najvećoj žrtvi posredničkog rata u Ukrajini i stezanja monetarne politike u europodručju.

Signa, u većinskom vlasništvu austrijskog tajkuna Renéa Benka, u portfelju ima znamenito zdanje Chyrsler u New Yorku, značajan broj trgovina i velikih trgovačkih centara širom Njemačke, Austrije i Švicarske.

Uprava svoju imovinu, rasutu kroz brojne podružnice, procjenjuje na 27 milijardi eura.

Samoupravno restrukturiranje

Signa Holding GmbH u izjavi je naveo da je stečaj pokrenut pred bečkim sudom gdje će uprava tražiti zaštitu od naplate tijekom restrukturiranja koje namjerava provesti sa svojom administracijom.

“Cilj je uredan nastavak poslovanja u okviru samoupravljanja i održivog restrukturiranja društva,” stoji u priopćenju čiji je sadržaj prenio Reuters.

Insolventnost stiže uslijed šireg posrtanja tržišta nekretnina u Njemačkoj čiji su dionici suočeni s najvećim porastom troškova zaduživanja i servisiranja duga u posljednjih 25 godina.

Signa je za krah okrivila navedene, “vanjske čimbenike”, kao i pritisak u gornjem segmentu svojeg trgovačkog biznisa.

Izgradnja Elbtowera; Foto: Jones BM/YouTube
Izloženost

Stečaj propituje održivost nekolicine skupocjenih projekata, uključujući završetak velebnog tornja u Hamburgu čija je gradnja prekinuta početkom studenoga nakon što se izvođač radova povukao s gradilišta.

Reuters navodi da je gradnja “zamrznuta” na još pet lokacija u Njemačkoj.

Signa se u financiranju snažno oslonila o banke, uključujući švicarski Julius Baer koji je otkrio da je izložen gubitku većem od 600 milijuna švicarskih franaka.

Među značajnijim zajmodavcima je i austrijski Raiffeisen International čija izloženost seže do 755 milijuna eura.

BayernLB i Helaba, regionalne državne banke iz dviju najbogatijih njemačkih pokrajina, Bavarske i Hessea, također su posudile nekoliko stotina milijuna eura, rekli su ljudi upoznati s bilancama.

Poskupljenje novca

Njemačka i Švedska trenutno slove kao žarište europske imovinske krize usporedive s velikim krahom koji je u 2008.-2009. godini okinuo bankrot tada najveće financijske institucije u Americi, Lehman Brothersa.

Sektor nekretnina u posljednjem je desetljeću postao jedan od temelja njemačkog gospodarstva odgovoran za oko petinu outputa i ovih dana zapošljava svakog desetog radnika.

Procvat se temeljio na ultra-niskim ili negativnim kamatnim stopama u financijskom sustavu, a usud stiže nakon što je Europska središnja banka započela s povijesnim stezanjem monetarne politike.

Slabost, osobito u sektoru komercijalnih nekretnina, u posljednjim je mjesecima sve uočljivija i u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini.