Biznis i ekonomijaPreporučeno

Povijesni kerplop njemačkog tržišta nekretnina

Njemački savezni statistički ured, Destatis, u petak je izvijestio o najoštrijem padu cijena njemačkih stambenih nekretnina od početka prikupljanja podataka u 2000. godini.

Cijene stanova u drugom su tromjesečju posrnule za 9.9% u poredbi si istim razdobljem lani i za 1.5% u poredbi s prvim kvartalom 2023. godine.

>>>Poslovna i poduzetnička depresija u Njemačkoj | Ifo

Ponajveće su korekcije u velikim gradovima poput Berlina, Hamburga i Münchena gdje su cijene stanova na godišnjoj razini pale za 9.8%, a kuća za 12.6%.

Njemačko tržište nekretnina godinama je uživalo procvat zahvaljujući ultra-opuštenoj monetarnoj politici Europske središnje banke koja u nastojanju da zauzda inflatorne pritiske provodi najoštrije stezanje u povijesti europodručja.

Euronews podsjeća da strelovito poskupljenje novca dionike na tržištu nekretnina gura u insolventnost.

>>>Detonacije, insolventnost na njemačkom tržištu nekretnina

Destatis je u ponedjeljak izvijestio da je broj izdanih građevinskih dozvola u srpnju bio 31.5% manji nego u istom mjesecu lani, cijene izgradnje istovremeno su se propele za 9%.

Kriza

Savezna udruga stambene industrije, GdW, u petak je oglasila uzbunu i vladu pozvala da pruži potporu posrnulim građevinarima.

“Građevinska kriza u Njemačkoj postaje sve gora iz dana u dan i sve više zadire u središte društva,” navodi se u priopćenju GdW-a koji zastupa i promiče interese oko 3 000 tvrtki diljem zemlje.

Udruga je pozvala na smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) s 19% na 7% za stanodavce koji nude pristupačne najamnine i zatražila državne zajmove za ugrožene tvrtke s kamatom od 1%.

>>>U šest mjeseci 8.571 stečaj u Njemačkoj

Vlada je za ponedjeljak najavila krizni sastanak s dionicima, ali su udruge GdW i Haus&Grund odbile pozivnicu uz obrazloženje da ne mogu utjecati na agendu.

Euronews navodi da će vlasti paket sektorske pomoći predstaviti do kraja mjeseca.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima