Biznis i ekonomijaPreporučeno

Poslovna i poduzetnička depresija u Njemačkoj | Ifo

Raspoloženje njemačkih poduzetnika u kolovozu se pokvarilo više od očekivanja, otkrila je u petak anketa Instituta Ifo koja propadanje gospodarskog sentimenta bilježi četvrti mjesec zaredom dok potpiruje bojazan o novoj tehničkoj recesiji.

Poduzetnici su Indeks poslovne klime u kolovozu degradirali na 85.7 (85.8 u konačnoj reviziji), s 87.4 u srpnju, u poredbi s očekivanjima analitičara koji su za Reuters prognozirali povlačenje na 86.7.

>>>Kolovoško kolabiranje uslužnog sektora Njemačke | PMI

Procjena aktualne situacije bila je na najnižoj razini od kolovoza 2020. godine označenog prvim, paničnim i paralizirajućim odgovorima na pandemiju bolesti COVID-19.

“Njemačko gospodarstvo još nije izašlo iz šume,” napisao je u pratnji istraživanja predsjednik instituta, Clemens Fuest.

Njemačka je lani nakon ruske invazije na Ukrajinu iskusila povijesni gubitak konkurentnosti začinjen divljanjem cijena i oštrim padom izvoza što je gospodarstvo preko zime gurnulo u recesiju.

>>>Oštra i duboka kontrakcija njemačke industrije | PMI srpanj 2023.

Za pažljiviji motritelje njemačkog bruto domaćeg proizvoda i ne tako neuobičajeno, statistika je recesiju prekinula u drugom tromjesečju kada je, prema danas objavljenoj reviziji nacionalnog statističkog ureda Destatisa, BDP stagnirao na nuli.

Ministar financija Christian Lindner na X-u je napisao da su novi gospodarski impulsi nakon tri uzastopna tromjesečja kontrakcije ili stagnacije značajniji nego ikad.

>>>Bundesbank pogoršao prognozu BDP-a za 2023., MMF predvidio višegodišnju slabost

Najavio je da će Zakon o prilikama za rast, koji se prema pisanju Reutersa temelji na milijardama eura poreznih olakšica za korporacije biti prvi korak prema oživljavanju gospodarstva.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] njegovo poniranje tada poistovjetili sa situacijom u njemačkom gospodarstvu, što je još jedna paralela s aktualnim iskustvom […]

Comments are closed.