PolitikaPreporučeno

Komisija otvorila forum Europa Connectivity, poslala ‘jasnu poruku’: želimo ojačati veze s Azijom

U petak, 27. rujna 2019. Europska komisija pokrenut će forum Europa Connectivity. Riječ je o inovativnoj međunarodnoj konferenciji brojnih dionika u cilju poticanja dijaloga i jačanja veza među vladama, financijskim institucijama i akterima iz privatnog sektora u Europi i šire. Kao nastavak već bliske suradnje EU-a i njegovih azijsko-pacifičkih partnera, prvo izdanje Foruma bit će posvećeno temi Povezivost EU-a i Azije: izgradnja mostova za održivu budućnost.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker; Foto: Etienne Ansotte

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji će na otvaranju plenarnog zasjedanja održati uvodno izlaganje, izjavio je: Onime što činimo na političkom planu moramo odgovarati na očekivanja i probleme naših građana. Bolja povezivost dio je tog odgovora jer koristi našim građanima i gospodarstvima i jer svima donosi stabilnost i blagostanje. Naš europski pristup povezivosti okosnica je našeg partnerstva s Azijom te imamo jasnu poruku: Europska unija želi još više surađivati i ojačati veze između Europe i Azije na obostranu korist.

EU i Japan: predvodnici održive povezivosti

Na poziv predsjednika Junckera, japanski premijer Shinzō Abe bit će poseban gost Foruma te će održati uvodni govor na otvaranju plenarnog zasjedanja. Predsjednik Juncker i premijer Abe sklopit će Partnerstvo za održivu povezivost i kvalitetnu infrastrukturu između Europske unije i Japana. Time se dodatno naglašava strateška važnost partnerstva između EU-a i Japana, koje su proteklih godina obje strane nastojale ojačati.

Shinzo Abe
Shinzo Abe; Foto: Etienne Ansotte

To novo partnerstvo prvo je takve vrste i naglašava povezivost kao ključni prioritet u djelovanju Europske unije na globalnoj sceni. Njime se potvrđuje ambicija Europe da s partnerima sličnih stavova surađuje na promicanju povezivosti koja je održiva na svim razinama – fiskalnoj, gospodarskoj, socijalnoj i ekološkoj. 

Više informacija.