Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija prvi put regulirala prava i obveze popravka i recikliranja kućanskih aparata

Europska komisija kontinuirano radi na smanjenju učinka Europe na okoliš i smanjenju računa za energiju europskih potrošača. U skladu s time, Komisija je danas donijela nove mjere za ekološki dizajn proizvoda kao što su hladnjaci, perilice rublja, perilice posuđa i televizori.

Boljim ekološkim dizajnom proizvoda pridonosi se provedbi načela energetske učinkovitosti na prvom mjestu, u skladu s prioritetom EU-ove energetske unije. Mjere prvi put obuhvaćaju obveze vezane uz mogućnost popravka i recikliranja. Takvim se poboljšanjem trajanja, mogućnosti održavanja, ponovnog korištenja, nadogradnje, recikliranja i rukovanja otpadnim uređajima pridonosi ciljevima kružnog gospodarstva. Komisija procjenjuje da će se tim mjerama i oznakama energetske učinkovitosti donesenima 11. ožujka do 2030. godišnje uštedjeti ukupno 167 TWh energije.

Toliko iznosi godišnja potrošnja energije u Danskoj, a takva ušteda odgovara smanjenju od više od 46 tona ekvivalenta CO2. Europska kućanstva zahvaljujući tim mjerama godišnje mogu uštedjeti u prosjeku 150 eura. Objavljeni su i priopćenje za medije i dokument s najčešćim pitanjima.

Ključne odredbe o promicanju popravka kućanskih uređaja uključuju dugoročnu dostupnost zamjenskih dijelova:

  • minimalno sedam godina za uređaje za hlađenje (10 godina za standardne frižidere)
  • minimalno deset godina za perilice rublja i sušilice
  • minimalno deset godina za perilice suđa (7 godina za pojedine dijelove namijenjene profesionalnim popravljačima)
  • proizvođači su tijekom razdoblja zamjenske dijelove dužni isporučiti unutar 15 radnih dana

Proizvođači su dužni dizajnirati proizvode koji se mogu popraviti široko dostupnim alatima i bez trajne štete na uređaju. Kako bi se osnažilo tržište popravka, proizvođači moraju osigurati dostupnost servisnih usluga i profesionalne informacije o održavanju za profesionalne servisere.

(Europska komisija/Grabancijaš)