PreporučenoTech

Komisija spremna za formalnu protutrustovsku tužbu protiv Amazona: WSJ  

Europska unija će uskoro uložiti formalnu protutrustovsku tužbu protiv apsolutnog prvaka online trgovine, Amazona, doznaje u četvrtak Wall Street Journal.

>>>Amazon i Microsoft ugrožavaju svijet razvojem AI-a za autonomno oružje: Pax

Pozivajući se na izvore upoznate s namjerama Europske komisije, WSJ piše da bi tužba mogla biti podnesena već idućeg tjedna, ili tjedan poslije.

Formalni potez stiže nakon gotovo dvogodišnje istrage Amazonova poslovanja koja je dobila posebni prioritet u srpnju prošle godine. Postupci koji se istražuju mogli bi biti u suprotnosti s pravilima EU-a o sporazumima između poduzeća kojima se narušava tržišno natjecanje (članak 101. UFEU-a) i/ili o zlouporabi vladajućeg položaja na tržištu (članak 102. UFEU-a).

>>>Protumonopolska politika: Komisija otvorila ‘prioritetnu istragu Amazona’

Istraga je fokusirana i na dvojnu ulogu Amazona kao proizvođača/prodavača i trgovine. Skica tužbe koja cirkulira radi konzultacija tužitelja među ostalim navodi da je kompanija neovlašteno prikupljala podatke i detalje o poslovanju trećih trgovaca i kasnije dobivene informacije koristila protiv njihova interesa, primjerice kroz lansiranje sličnih proizvoda.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima