Biznis i ekonomija

Komisija zabranila pesticide iz klase neonikotinoida s aktivnim sastojkom tiaklopridom

Europska komisija danas je odlučila da neće produljiti odobrenje za neonikotinoid pod nazivom tiakloprid nakon znanstvenih savjeta Europske agencije za sigurnost hrane da tvar izaziva zabrinutost oko utjecaja na zdravlje i okoliš. To je četvrti neonikotinoid od pet koji su ranije odobreni za uporabu u EU-u, a čija je uporaba u međuvremenu ograničena ili zabranjena od 2013.

Povjerenica Stella Kyriakodes, nadležna za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Znanstveni savjeti EFSA-e jasni su. Postoji zabrinutost oko utjecaja tog pesticida na okoliš, a posebno na podzemne vode, kao i na zdravlje ljudi uslijed reproduktivne toksičnosti. Današnja odluka još je jedan jasan dokaz o predanosti Komisije zaštiti zdravlja građana EU-a i okoliša, a strategija od polja do stola u okviru europskog zelenog plana dokazuje predanost tom prioritetu.

Uredba donesena danas objavit će se u Službenom listu u nadolazećim danima.

Neonikotinoide je prvi komercijalizirao Bayer u 1991. godini. Prva tri pesticida iz klase su zabranjena zbog zabrinutosti oko njihova utjecaja na populaciju pčela.

>>>Hrvatska nastavlja s upotrebom kancerogenog glifosata: ministrica

Tiakloprid je na hrvatskom i širem regionalnom tržištu prisutan u Bayerovim proizvodima, uključujući PROTEUS 110 OD i Calypso® SC 480.

Europska komisija/Grabancijaš