Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija zbog presude ECB-u razmatra sudski postupak protiv Njemačke: von der Leyen

Europska komisija bi mogla pokrenuti sudski postupak protiv Njemačke zbog presude njezina ustavnog suda prema kojoj je Europska središnja banka (ECB) prekoračila mandat programom kupnje državnih obveznica, rekla je u izjavi za medije predsjednica izvršnog tijela Unije, Ursula von der Leyen.

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu prošlog je utorka ECB-u dao rok od tri mjeseca za pravdanje “kvantitativnog popuštanja” (stvaranja novca) i programa poticaja ekonomije koji se smatra presudnim za opstanak europodručja suočenog s posljedicama financijske krize.

>>>Njemački sud zatražio od ECB-a da opravda stvaranje 2 bilijuna eura za kupnju državnih obveznica

Presuda je izazvala nebrojene reakcije među europskim političarima, krojačima monetarnih smjernica i dionicima na tržištu, uključujući ocjenu najvišeg europskog zakonodavnog tijela, Suda Europske unije, da je njemački sud a ne ECB prekoračio svoje ovlasti.

Sud Europske unije je program kupnje ECB-a proglasio zakonitim u prosincu 2018. godine te je u kontekstu njemačke presude ponovio da su njegove odluke obvezujuće za sve sudove u članicama Europske unije.

Da su Nijemci svojim potezom zagrizli previše u nedjelju sugerira i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je u izjavi za medije navela da je moguće pokretanje sudskog postupka protiv Berlina.

>>>Nadnacionalni sud ukorio Njemačku zbog osporavanja monetarne politike ECB-a

“Nedavna presuda njemačkog Ustavnog suda stavila je u središte pozornosti dva pitanja Europske unije: euro sustav i europski pravni sustav,” rekla je. “Mi sada detaljno analiziramo presudu (…) i razmotrit ćemo moguće sljedeće korake, koji mogu uključivati postupak za utvrđivanje povrede (europskog) prava,” dodala je.

Njemačka se tako, iznenada i neočekivano, našla u istoj situaciju kao Poljska i potencijalno Mađarska, koje su iz drugih razloga također tužene ili prozvane zbog kršenja vladavine prava.