Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija zbog presude ECB-u razmatra sudski postupak protiv Njemačke: von der Leyen

Ursula von der Leyen; Foto: Etienne Ansotte/EC

Europska komisija bi mogla pokrenuti sudski postupak protiv Njemačke zbog presude njezina ustavnog suda prema kojoj je Europska središnja banka (ECB) prekoračila mandat programom kupnje državnih obveznica, rekla je u izjavi za medije predsjednica izvršnog tijela Unije, Ursula von der Leyen.

Njemački Ustavni sud u Karlsruheu prošlog je utorka ECB-u dao rok od tri mjeseca za pravdanje “kvantitativnog popuštanja” (stvaranja novca) i programa poticaja ekonomije koji se smatra presudnim za opstanak europodručja suočenog s posljedicama financijske krize.

>>>Njemački sud zatražio od ECB-a da opravda stvaranje 2 bilijuna eura za kupnju državnih obveznica

Presuda je izazvala nebrojene reakcije među europskim političarima, krojačima monetarnih smjernica i dionicima na tržištu, uključujući ocjenu najvišeg europskog zakonodavnog tijela, Suda Europske unije, da je njemački sud a ne ECB prekoračio svoje ovlasti.

Sud Europske unije je program kupnje ECB-a proglasio zakonitim u prosincu 2018. godine te je u kontekstu njemačke presude ponovio da su njegove odluke obvezujuće za sve sudove u članicama Europske unije.

Da su Nijemci svojim potezom zagrizli previše u nedjelju sugerira i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je u izjavi za medije navela da je moguće pokretanje sudskog postupka protiv Berlina.

>>>Nadnacionalni sud ukorio Njemačku zbog osporavanja monetarne politike ECB-a

“Nedavna presuda njemačkog Ustavnog suda stavila je u središte pozornosti dva pitanja Europske unije: euro sustav i europski pravni sustav,” rekla je. “Mi sada detaljno analiziramo presudu (…) i razmotrit ćemo moguće sljedeće korake, koji mogu uključivati postupak za utvrđivanje povrede (europskog) prava,” dodala je.

Njemačka se tako, iznenada i neočekivano, našla u istoj situaciju kao Poljska i potencijalno Mađarska, koje su iz drugih razloga također tužene ili prozvane zbog kršenja vladavine prava.