PolitikaPreporučeno

‘Kriminalni nemar’ iza masivne eksplozije u Beirutu

Početna istraga masivne eksplozije koja je potresla Beirut ukazuje na godine nedjelovanja i nemara oko pohrane visokoeksplozivnog materijala čija je detonacija prema prvim spoznajama ubila više od 100 i ozlijedila više od 4,000 ljudi.

Vlast je nakon detonacije potvrdila da je 2,750 tona amonijeva nitrata, koji se koristi kao gnojivo ili za izradu bombi, u luci počivalo šest godina bez sigurnosnih mjera.

>>>100 mrtvih, gotovo 4,000 ranjenih u masivnoj eksploziji u Beirutu: VIDEO

“To je nemar,” izjavio je službeni izvor za Reuters, dodavši da je pitanje sigurnog skladištenja materijala bilo pred nekoliko sudaca i vijeća ali “ništa nije napravljeno”.

Izvori su rekli da je požar u utorak buknuo u lučkom skladištu broj 9 te se proširio na skladište 12 gdje je ležao amonijev nitrat. Šef vatrogasne postrojbe koja je inicijalno odgovorila na požar u utorak je za Sky News rekao da je čitava jedinica ‘nestala’.

Drugi je izvor, blizak zaposleniku u luci, rekao da je inspekcija prije šest mjeseci upozorila da bi uskladišteni materijal mogao “raznijeti čitav Beirut” ako ne bude uklonjen.

“Mi od vlade tražimo (…) transparentnu sudsku i sigurnosnu istragu bez kompromisa, poricanja ili zaobilaženja istine,”

Saad al-Hariri

Napušten teret s Rhosusa

Shiparrested.com, mreža za zakonske postupke u brodarskoj i transportnoj industriji, u izvješću iz 2015. godine navodi da je brod Rhosus pod zastavom Moldavije zbog tehničkih problema u rujnu 2013. pristao u bejrutsku luku s 2,750 tona amonijeva nitrata.

Rhosusu je nakon inspekcije zabranjeno isplovljavanje a njegovi su ga vlasnici ubrzo napustili, što je dovelo do različitih zakonskih sporova. Izvješće navodi da su “uslijed rizika povezanog sa zadržavanjem amonijeva nitrata na brodu, lučke vlasti teret prebacile u svoje skladište.”

Reuters javlja da je dobio uvid u dokumente koji pokazuju da su zahtjevi za uklanjanje opasnih tvari bili upućeni u 2014., 2015., 2016. i 2017. godini.

Bivši premijer Saad al-Hariri, čiji je otac, također bivši premijer, ubijen u napadu velikim kamionom bombom u 2015., u srijedu je zatražio da istraga eksplozije “koja je još jednom ubila srce Beiruta” uključi i vanjske, nepristrane i neovisne stručnjake.

“Mi od vlade tražimo (…) transparentnu sudsku i sigurnosnu istragu bez kompromisa, poricanja ili zaobilaženja istine,” napisao je u izjavi al-Hariri.

Comments (2)

  1. […] >>>‘Kriminalni nemar’ iza masivne eksplozije u Beirutu […]

  2. […] >>>‘Kriminalni nemar’ iza masivne eksplozije u Beirutu […]

Comments are closed.