PolitikaPreporučeno

Krizni sastanak o pomoći splitskom KBC-u: COVID-19 | 30. listopad

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u petak je organizirao sastanak s vodstvom svih domova zdravlja u županiji na kojem se raspravljalo o organiziranju zdravstvene službe u vrijeme epidemije kako bi se pomoglo KBC-u Split u slučaju potpune popunjenosti te bolnice.

Na sastanku je bila i Tatjana Šipalo Lilić ravnateljica Opće i veteranske bolnice Knin kako bi se razmotrile mogućnosti da se i u toj bolnici na području Šibensko-kninske županije u slučaju potrebe i daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije smjesti dio  pacijenata  za koje ne bi bilo mjesta u splitskom KBC-u.

“Glavni motiv sastanka je  očuvanje bolničkog zdravstvenog sustava u KBC-u Split,” rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić novinarima nakon sastanka.

“Moramo reagirati preventivno dva- tri koraka unaprijed i imati na umu i najgore scenarije,”

Julije Meštrović

>>>Raste pritisak na KCB Split

Podsjetio da je u splitski KBC gravitira oko milijun ljudi, od Zadra do Dubrovnika, a po njegovim riječima stanje u KBC-u  još nije alarmantno i pod nadzorom je pošto je trenutno hospitalizirano 70 zaraženih osoba što je 50 posto kapaciteta za tu namjenu.

“Moramo reagirati preventivno dva- tri koraka unaprijed i imati na umu i najgore scenarije,” poručio je Brčić.

>>>U Splitsko-dalmatinskoj županiji jedna smrt, rekordnih 352 slučaja zaraze: COVID-19 | 28. listopad

Naglasio je kako je svakodnevni porast novooboljelih od koronavirusa nepredvidiv i ne zna se što se može odgoditi za pet dana. Istaknuo je važnost koordiniranog djelovanja zdravstvenih ustanova iz dviju susjednih županija, Splitsko-dalmatinske i  Šibensko-kninske.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović  je spomenuo Opću veteransku bolnicu u Kninu koja bi u okviru svojih mogućnosti pomogla rasterećenju splitskog KBC-a.

“Bolnica u Kninu mora služiti  i drugim pacijentima. Onoliko kapaciteta koliko bude slobodno u bolnici u Kninu može poslužiti  za zbrinjavanje bolesnika tako da održimo sustav KBC Split  funkcionalnim u cijelosti,” rekao je Meštrović.

>>>Beroš: prijeti nam prelazak Rubikona u zdravstvenom smislu | VIDEO

Objasnio je kako splitski KBC može primiti 148 zaraženih bolesnika, ali će u slučaju potrebe morati reagirati i ranije prije nego što se primi zadnji- 148 takav bolesnik.

“Pratit ćemo što se događa, brojeve, trendove i na vrijeme reagirati  i pokušati usmjeriti one koji se mogu liječiti negdje drugdje  tako da očuvamo bolnički sustav KBC-a. Naravno kolege u Kninu u bolnici imaju i neke druge djelatnosti tako da ne može cijela ta bolnica biti Covid bolnica,” rekao je Meštrović koji je i koordinator za smještaj liječenje ljudi bolesnih od Covida za sve četiri dalmatinske županije.

Rekao je da se pet umirovljenih liječnika prijavilo za angažman pomaganja splitskom KBC-u, a na trijažnim centrima u KBC-u već pomažu i studenti.

Odgovarajući na novinarska pitanja Luka  Brčić je upozorio na nedostatak medicinskog kadra u splitskom  KBC-u te će županija osigurati dodatna sredstva za angažiranje medicinskog osoblja

“Splitsko -dalmatinska županija će osigurati  financijska sredstva  za eventualno angažiranje njegovateljica  koje su bitan čimbenik u ovoj borbi za zaštitu zdravlja naših sugrađana tako što ćemo stupiti  u kontakt sa Zavodom za zapošljavanje,” rekao je Brčić.  Također je rekao kako smještaj bolesnik u Spaladium arenu  “za sada” nije solucija, ali ni to ne treba isključiti no najprije će se iscrpiti sve druge mogućnosti.

>>>Opterećena vinkovačka bolnica zaustavila sve dogovorene zahvate: COVID-19

Meštrović je odgovarajući na novinarska pitanja ocijenio “vrlo ozbiljnom” trenutačnu epidemiološku situaciju te je ponovio  mogućnost da se u slučaju potrebe splitska bolnica n Križinama prenamijeni u Covid bolnicu kao što je to bio slučaj u prvom valu epidemije.

“To je uvijek opcija ako ne budemo mogli drukčije,” rekao je. Dodao je kako se u tom slučaju splitska bolnica na Firulama “praktično svodi na liječenje životno ugroženih hitnih bolesnika i nekih drugih primjerice onkoloških bolesnika, a svi to želimo izbjeći.”