PolitikaPreporučeno

Beroš: prijeti nam prelazak Rubikona u zdravstvenom smislu | VIDEO

Vili Beroš; Foto: Hina multimedija/YouTube

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je upozorio da Hrvatska u ovom trenutku ima ozbiljan porast novooboljelih od Covida-19 i pozvao građane na najveću ozbiljnost jer će inače virus upravljati njihovim životima.

“Danas je prvi put broj novozaraženih prešao tisuću. Virus ulazi u zdravstveni sustav, staračke domove i ozbiljno prijeti na sve strane. Krajnje je vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke. Odustanemo li od osobne odgovornosti, virus će upravljati našim životima”, istaknuo je Beroš i pozvao građane da se pridržavaju donesenih mjera, nužnih da se spriječi eksponencijalni rast novozaraženih.

U suprotnom “uskoro ćemo prijeći Rubikon u zdravstvenom smislu”, dodao je.

Mjere nisu kazna, istaknuo je ministar koji se zajedno  s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom obratio javnosti u povodu rekordnog broja novozaraženih od koronavirusa u Hrvatskoj, kojih je danas evidentirano 1131.

“Držimo stvari pod kontrolom, no moramo se kao društvo uozbiljiti i sačuvati zdravstveni susta koji je uz domove za umirovljenike najosjetljivija karika.”

Ivica Lukšić

Jučer umrlo troje ljudi

Beroš je naglasio da zdravstveni sustav za sada funkcionira, no to ne može sanirati neodgovorno ponašanje pojedinaca.

U zadnja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika, a jučer je umrlo troje ljudi, rekao je Beroš.

>>>Rekordnih 1131 zaraza, velik porast hospitalizacija: COVID-19 | 16. listopad | detalji

U KBC-u Rijeka popunjeno je 31 posto kapaciteta, u KBC-u Osijek 81 posto kapaciteta, u KBC-u Split, 27, a u KB-u Dubrava 60 posto.

Virus je ušao u KB Sveti duh, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Sestre milosrdnice, u bolnicu u Popovači, OB Našice i OB Zabok.

“Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom. Minorizirati mjere nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih”, poručio je ministar.

Capak: zabrinjavajući porast oboljelih, građani relativiziraju mjere

Capak je rekao da svjedočimo ozbiljnom i zabrinjavajućem porastu novooboljelih, iako nema posebnih žarišta. To je zrakasto širenje jer se ne pridržavamo mjera, iako Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi.

“Čitavo vrijeme nastojimo donijeti balansirane mjere u epidemiološkim okvirima da život funkcionira, no prisutno je relativiziranje mjera. Tražimo od građana da prihvate mjere koje smo donijeli ovoga tjedna i da se ponašaju odgovorno jer jedino tako možemo zaustaviti ovaj rast”, rekao je Capak.

>>>Zaražen 61 korisnik Doma za starije i nemoćne u Gospiću: COVID-19 | 15. listopad

Dodao je da se u ovom trenutku ne razgovara o uvođenju novih epidemioloških mjera jer se očekuje učinak nedavno uvedenih mjera.

No, upozorio je, prostora za pooštravanje mjera još uvijek ima, uz ostalo daljnje ograničavanje okupljanja, stroža kontrola nošenja maski i ranije zatvaranje mjesta okupljanja.

Ivica Lukšić iz KB-a Dubrava rekao je da se KB Dubrava sve više popunjava oboljelima, a Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević je popunjena, no za sada nije prisutan veći porast teško oboljelih koji traže intenzivno liječenje.

U planu aktiviranje Arene i drugih sekundarnih kapaciteta

“Držimo stvari pod kontrolom, no moramo se kao društvo uozbiljiti i sačuvati zdravstveni susta koji je uz domove za umirovljenike najosjetljivija karika”, istaknuo je Lukšić.

Beroš vjeruje da će zdravstveni sustav moći pokriti potrebe te iznio podatke o 917 specijalista i specijalizanata u intenzivnoj njezi, 14.460 hospitalnih kreveta, 800 respiratora i oko 1450 intenzivnih kreveta.

>>>Karlovački stožer zatražio tri zgrade za izolaciju zaraženih korisnika domova za starije: COVID-19

Pokrenuti su planovi za pokretanje sekundarnih kapaciteta, uključujući Arenu u Zagrebu, koji će se aktivirati ako broj oboljelih bude rastao.

“Ako zdravstveni sustav postane preopterećen, doći će do problema u liječenju svih bolesnika”, poručio je ministar.

Razmišlja se i o uvođenju hladnog pogona u bolnice u koje je ušao virus, no ministar ističe da će to biti selektivno jer ljudi obolijevaju i od drugih akutnih stanja i moraju se moći liječiti na adekvatan način.

U ponedjeljak će ekspertna skupina odrediti u kojim će se zdravstvenim ustanovama prijeći na hladni pogon, najavljeno je.

Grabancijaš/Hina

Comments (2)

  1. […] Beroš: prijeti nam prelazak Rubikona u zdravstvenom smislu | VIDEO 16/10/2020 […]

  2. […] Beroš: prijeti nam prelazak Rubikona u zdravstvenom smislu | VIDEO 16/10/2020 […]

Comments are closed.