PolitikaPreporučeno

Lijevi blok o zagrebačkoj samoupravi, uzorku u tenderima… mitskom Yetiju

Vijećnici i vijećnice stranaka iz kluba Lijevog bloka (Zagreb je NAŠ!, ORaH, Nova ljevica, Radnička Fronta, Za grad) u subotu su na konferenciji za medije obrazložili zašto svojim glasom neće poduprijeti usvajanje Planova komunalnih aktivnosti u Gradu Zagrebu u 2020. godini.

>>>smrdi, mafija go home – vele purgeri ususret raspravi o poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu: VIDEO

Skupština Grada Zagreba izglasala je Proračun za 2020. godinu u iznosu 8,547 milijardi kuna od čega je za potrebe mjesne samouprave izdvojeno preko 765 milijuna kn. Od ovog iznosa, svega 186 milijuna kn bit će uloženo u realizaciju komunalnih aktivnosti i povećanje komunalnog standarda u zagrebačkim kvartovima. Slabo je poznata važna svrha mjesne samouprave koja omogućava sudjelovanje građana u upravljanju lokalnim poslovima, ona je poluga za decentralizaciju političke moći gradonačelnika i sredstvo političke participacije stanovnika Zagreba. U direktnoj komunikaciji sa svojim neposredno izabranim predstavnicima u vijećima gradskih četvrti i mjesnim odborima, trebali bi imati mogućnost utjecaja na to kako i na koji način učiniti život kvalitetnijim u svojem susjedstvu. Međutim trenutno postavljeni sustav mjesne samouprave samo je kulisa za decentralizaciju i građansku participaciju. On je dio paravana demokracije u kojem nestaje novac građana, na današnjoj konferenciji za medije izjavio je Svibor Jančić, gradski zastupnik u Skupštini iz stranke Za grad.

“…u gradskom proračunu postoji i stavka vezana za nadzor nad izvođenjem pojedinih radova, međutim navedeni nadzor radova je kao Yeti. Piše i priča se da postoji, naplaćuje se, ali ga nitko još nije vidio.”

Nenad Ljubić

Ria Bilić, članica Vijeća Mjesnog odbora Bartol Kašić na Črnomercu iz stranke Zagreb je naš!, navela je kako se komunalne aktivnosti u gradu Zagrebu provode po sistemu „uzmi ili ostavi“. Ako želite da se u vašem kvartu postavi klupica ili uredi park, u Bandićevom Zagrebu morate prihvatiti nerealne i previsoke cijene radova, ili tu klupicu i park nećete dobiti. Mjesni odbor Bartol Kašić tražio je da se ispred Instituta za tumore na Črnomercu postave 4 klupice za sjedenje. Zahtjev im je odobren te je za kupovinu i montažu 4 klupice predviđeno 45.000 kuna. Unatoč tome što je i prvi predviđen iznos bio previsok, na kraju su za taj iznos postavljene dvije klupice, što znači da su građani grada Zagreba jednu klupicu platili 22.500 kuna. Ako se analiziraju cijene na tržištu, vidljivo je da se cijene klupica kreću i u 10 puta manjem iznosu od onog koji je platio grad Zagreb. Vijećnici koalicije odbijaju takav model upravljanja gradom jer ne pristaju da se novac građana tako neracionalno rasipa. Nastavit će zagovarati i boriti se za Grad Zagreb u kojem građani plaćaju klupice i parkove koliko one realno koštaju te u kojima građani na mjesnoj razini imaju stvarnu mogućnost odlučivanja o tome što se događa u njihovim kvartovima.

Robert Faber, član Vijeća Gradske četvrti Donji grad iz stranke Zagreb je naš! na primjeru uređenja dvaju dječjih igrališta na Krešimircu, čiji je dio i poznati zlatni WC, te drugog u bloku Šubićeve ulice, također je ukazao na problematičan model rada gradskih službi i Holdinga. U oba slučaja uspoređujući cijene po kojima Zrinjevac nabavlja sprave i cijene po kojima ih preprodaje Gradu, uočili su isti obrazac –cijene se uvećavaju za 35 posto. Za 15 postavljenih sprava na ova dva igrališta ukupno uvećanje cijene s uračunatim PDV-om iznosi čak 61.153 kune. Osim toga uočili su i nepotrebnu zamjenu funkcionalne i neoštećene ljuljačke ukupnog troška od približno 115.000 kuna. Obrazac su testirali i na cijenama sprava iz Plana komunalnih aktivnosti Gradske četvrti Donji grad za 2018. godinu i dobili isti postotak uvećanja cijena. Analizirali su dio javnih nabava Zrinjevca prema dobavljačima iz ove i prošle godine. Nabava provedena u 2018. bila je procijenjena na 29 milijuna kuna. Početkom 2019. provedena je nabava procijenjenog iznosa 14 milijuna kuna, a upravo je raspisana nova javna nabava koja je procijenjena na 43 milijuna kuna. Njihov ukupni iznos je 86 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 107.500.000 kuna s PDV-om. Na terenu nisu vidljive potrebe za tako velikim iznosom, pa ako Zrinjevac s Gradom Zagrebom realizira kompletnu planiranu vrijednost iz ove tri nabave uz „uobičajeno“ uvećanje cijene od 35 posto, ukupan iznos naplaćen Gradu, porast će na 145.125.000 kuna, što je uvećanje od zapanjujućih 37.625.000 kuna. Zrinjevac nabavlja sprave za dječja igrališta od dobavljača po principu „ključ u ruke“, pa je zapravo samo posrednik koji za uslugu posredovanja ubire 35 posto. Robert Faber naglašava da vijećnici podržavaju provedbu komunalnih aktivnosti, ali nikako ne u uvjetima teško dostupnih informacija, netransparentne procedure, napuhanih cijena i nemogućnosti kontrole izvršenih radova.

Miljenka Ćurković, vijećnica u VMO Dugave i bivša rotacijska zastupnica Radničke Fronte u Gradskoj skupštini, navodi kako su vijeća mjesnih odbora, kao prva stepenica lokalne vlasti po prirodi svog posla u direktnom kontaktu s građanima koji ih smatraju odgovornima za komunalne aktivnosti u njihovim naseljima. S obzirom na to da su proračuni vijeća mjesnih odbora za te aktivnosti mali, i da se određuju od strane gradske uprave i vijeća gradskih četvrti paušalno bez poštivanja prioriteta i stvarnih potreba u naseljima koja ta vijeća predstavljaju, često se događa da se ne poštuje volja građana. Posebno je problematično što se čak i raspolaganje tim malim sredstvima mjesnim odborima onemogućava i nameću im se loša rješenja na koja Mjesni odbor nema nikakvog stvarnog utjecaja i za to im se bez ikakve obavijesti proizvoljno uzimaju sredstva iz proračuna od strane VGČ, gradske vlasti, pa i samog gradonačelnika.

Nenad Ljubić, član Vijeća Gradske četvrti Trešnjevka – jug iz stranke Nova ljevica izjavio je kako Gradska uprava na svojim stranicama objavljuje sve dokumente o radu Gradske skupštine, međutim stanovnici Zagreba ne znaju koliko ih stoji klupa u obližnjem parku. Također, u gradskom proračunu postoji i stavka vezana za nadzor nad izvođenjem pojedinih radova, međutim navedeni nadzor radova je kao Yeti. Piše i priča se da postoji, naplaćuje se, ali ga nitko još nije vidio. Upravo zbog toga, vijećnici traže da se amandman “Lijevog bloka” o transparentnosti rada mjesne samouprave koji je prihvaćen prije gotovo dvije godine napokon i realizira. Sredstva predviđena za “javno „objavljivanje informacija o radu mjesne samouprave” ostala su neutrošena, a u proračunu za 2019. su čak umanjena za 50.000 kuna dok stanovnicima Zagreba i dalje nije poznato kako i na koji način se provode radovi u njihovim kvartovima i koliko to plaćaju.

Zagreb je NAŠ!