PolitikaPreporučeno

Maras uputio opći poziv na opoziv Bandića – donosimo detalj o kreditnom profilu i dugu Zagreba

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je u ponedjeljak pokretanje referenduma za opoziv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a na pridruživanje toj inicijativi pozvao je sve kojima je stalo do Zagreba, pa i HDZ.

>>>‘Kriv si’: novi prosvjedni poziv na opoziv Milana Bandića – VIDEO

Poziv na opoziv stiže nakon što je u medijima objavljen dokument s potpisom pročelnice Gradskog ureda za financije Daniele Juroš Pečnik u kojem ona upozorava da se dug Zagreba popeo na milijardu kuna.

Moody’s u izvješću prepoznaje “stalan pritisak od trgovačkog društva u stopostotnom vlasništvu Grada (holding) i od javnog gradskog prijevoza.”

Kreditna agencija Moody’s je u ažuriranom mišljenju od 2. svibnja 2019. povodom izmjene izgleda u pozitivne navela da “kreditni profil Grada Zagreba (Ba2 pozitivno) odražava njegovo dosljedno i razborito upravljanje proračunom, niske razine izravne zaduženosti, strateški značaj najrazvijenijeg i najbrojnijeg grada u zemlji, kao i umjerenu vjerojatnost da će Vlada Republike Hrvatske (Ba2 pozitivno) pružiti podršku Gradu ako se nađe u akutnoj krizi likvidnosti. Ocjena također uzima u obzir razborita kapitalna ulaganja, čime se ograničava akumulacija duga.”

Prema istom izvoru “izravni dug Grada bio je stabilan na 1,7 milijardi kuna, što predstavlja umjerenih 24% poslovnih prihoda u 2018. godini.”