Politika

Marine Le Pen mora EP-u vratiti 300.000 eura naknada za usluge ‘besposlene’ suradnice

Europski sud odbacio je priziv čelnice francuske krajnje desnice Marine Le Pen koja ponovo osporava povrat oko 300.000 eura Europskom parlamentu za sporno zapošljavanje suradnice dok je bila eurozastupnica.

Sud je ocijenio da Le Pen “nije bila kadra dokazati da njezina suradnica obavljala zadatke za nju” godinu i pol nakon odluke Europskog parlamenta o tom povratu.

U presudi od utorka, Europski sud pravde je odbacio priziv Le Pen na odluku iz lipnja 2018., posljednju etapu te procedure na europskoj razini. “Dimna bomba. Nitko nije prevaren”, odgovorila je SMS-om Marine Le Pen.

Predsjednica Nacionalnog okupljanja (RN) je najavila taj priziv nakon odluke Europskog suda od 19. lipnja 2018. kojom se potvrđuje da Le Pen mora vratiti 300.000 eura u aferi koja je u Francuskoj predmet pravnog spora. Le Pen je tražila poništenje procesa.

>>>Le Pen pozvana na sud zbog objave eksplicitnih fotografija ‘Daeshova užasa’

Sud je također ocijenio da Le Pen “nije bila kadra dokazati da njezina suradnica obavljala zadatke za nju” godinu i pol nakon odluke Europskog parlamenta o tom povratu.

Naknada se odnosi na zapošljavanje Catherine Griset kao parlamentarne suradnice krajem 2010. do početka 2016.

Šefica ureda Marine Le Pen od 2015. Griset je sada 10. na popisu RN za europske izbore.