Biznis i ekonomija

Marketinška industrija u RH žudi za standardizacijom digitalnog medijskog prostora | Nielsen

Nielsen Hrvatska okupio je vodeće medijske i marketinške lidere na Digital Summitu, a njihovi predstavnici predstavili su najnovije globalne, ali i domaće trendove u oglašivačkoj industriji. Globalni istraživački “igrač” je na prvom izdanju Digital Summita okupljenim sudionicima omogućio jedinstven uvid u uspješne prakse razvijenih digitalnih tržišta, među kojima se nalaze primjeri Francuske i Poljske.

>>>93. dodjela Oscara najnegledanija u povijesti | Nielsen

Tijekom pandemije koronavirusa uporaba pametnih telefona porasla je za vrtoglavih 70%, laptopa 40%, dok se televizijski ekrani gledaju 30%, a tableti 20% više. Dok sveukupni budžeti oglašivača bilježe pad, digitalno i oglašavanje na društvenim mrežama raste unatoč još aktualnoj pandemiji. Rast oglašivačkog tržišta u digitalnom segmentu potkrepljuje i brojka od gotovo 70 milijardi dolara uloženih u oglase na digitalnim platformama na tržištima Europske unije. Upravo o tim i mnogim drugim praktičnim podatcima govorili su lideri Nielsena na Digital Summitu.

Planiranje i analitika

“Marketinška industrija u Hrvatskoj žudi za standardizacijom digitalnog medijskog prostora, čemu mogu svjedočiti i neke inicijative u Hrvatskoj. Nielsenovi digitalni alati predstavljaju put upravo ka tome – omogućuju pregled svih objavljenih oglasa, pomažu za efikasno planiranje, i  analizu uloženih sredstava te mjere dosege digitalnih kampanja u metrici koja je usporediva sa mjerenjem dosega televizijskih kampanja i mnogo toga drugoga. Iako to jednom potrošaču, u ovome slučaju korisniku digitalnih platformi, nije ključno, oglašivačima je podatak tko, gdje i koliko puta je uočio oglas na svim platformama, itekako bitan,” rekla je izvršna direktorica Nielsena u Hrvatskoj Alida Žorž Miketek te nadodala da je cilj Digital Summita bio medijske trendove na globalnoj razini približiti igračima na Hrvatskoj marketinškoj sceni, a za što vjerujem da im je ovim događajem i uspjelo.

Optimizacija ulaganja u oglašavanje

Jedan od ključnih govornika bila je Kateryna Edelshtein, SVP, Cluster Leader East Europe, koja je zadužena za 11 tržišta Europe. Istaknula je da opisani alati omogućuju usporedbu lokalnog s globalnim tržištem, paralelno mjerenje dosega oglasnih kampanja na svim platformama, a na kraju i samu optimizaciju ulaganja u oglašavanje.

>>>Check it out. You’ll feel great | Nutrigrain | Insane marketing

Među mnogim drugim brojkama i trendovima, medijski i marketinški lideri imali su ekskluzivan uvid u sveukupne statistike unosne influencing industrije u Hrvatskoj. Zanimljiv je i podatak da u Hrvatskoj brojimo više od 45 tisuća influencera na poznatim društvenim mrežama, a najveći dio njih nalazi se na brzorastućem Tik Toku – njih gotovo 30 tisuća.

Pratite nas na Google vijestima

oglasavanje@grabancijas.com

Nielsen Hrvatska